събития

Innovation Explorer и всичко, което научихме за иновацията

иновация

Антъни Христов показва снимки от PIXAR Палуза – рок феста, койото PIXAR организира два пъти годишно в кампуса си.

На Innovation Explorer за един ден главата ми роди повече идеи отколкото за последните няколко месеца зад бюрото. В края на деня исках да си взема остатъка от седмицата отпуска, да чета по темите, да пиша и да пробвам разни неща.

Няколко неща изскочиха на преден план: Корпоративната култура и мениджмънта като основа на иновацията; иновацията като цел и като процес. На въпросът кое от двете е повече – и двете. Започва като цел, но ако наистина я усвоите може да стане процес.

Сутрешния панел

Боян Маркович от Евороепейската банка за развитие говори за корелацията между размерите на инвестициите и иновацията. На кратко – колкото повече, толкова повече.

Антъни Христов, арт директор на PIXAR, говори за това как компанията промотира иновацията и креативността вътре в екипа. PIXAR това е въпрос на корпоративна култура, защото все пак изкарват пари именно от креаивността и таланта на служителите си. Даването на свобода и подхранването на таланта и креативността там са въпрос на политика и корпоративна култура. Няколко пъти до обед, не само от Антъни, чухме – корпоративната култура зависи от топ 5 мениджмънта.

Друг полезен съвет от него беше – бъдете откровени с екипа си. Cut the corporate crap. Има хора, които имат страхотен талант да правят корпоративни речи – задължително умение за “Корпоративна Америка”, но истината е, че повечето пъти това е чиста проба bullshit. А когато екипът надуши bullshit, в дългосрочен план резултатът е само и единствено загуба на доверие в мениджмънта.

иновация

Феликс фон Хелд от IICM показа как иновацията може да е не само цел, но и инструмент. SIT е метод, който може да се прилата на всичко – услуга, процес, продукт, за да бъде иновиран. Феликс каза и други важни неща за това какво и как трябва да се случи, ако наистина искате да прокарвате иновации в една компания: scorecards kill innovation. Иновацията няма гаранционна карта и ако наистина искаш да иновираш, трябва да си готов да понесеш загуби и да приемеш факта, че накрая scorecard-a ти може и да не изглежда перфектно.

На кратко, приказките за иновация трябва да се наливат в главите на мениджмънта.

Следобедът бяхме на workshop с Феликс където научихме подробности за Systematic Inventive Thinking (SIT) и се опитвахме да го прилагаме над примери. Научихме повече за 2 от 3те начина затова да се случи – subtraction и division. И при двата “разглобявате” процеса, продукта или услугата на съставните им части. После вадите (substraction) един от елементите и на база на какво ви остава и как да промените нещото, така че пак да работи. Или разбърквате (division) компонентите и на база това мислите нов продукт, услуга, процес.

Важните изводи от workshop-a бяха, че:

  1. Всичко може да се иновира;
  2. Иновацията не е просто да се напиети и да чакате да ви удари като гръм от ясно небе – тя е процес и инструмент, които може да се научите как да прилагате. Но дори тогава отнема време и усилие на екип от хора;
  3. Когато променята продукт или услуга мислете повече за нов бизнес модел, защото е по-вероятно по-бързо и лесно да донесе печалба;
  4. Винаги е по-лесно да променяш/иновираш от вън – процес, в който не участваш, услуга или продукт, които не са твоите. По-трудно е когато сам трябва да инвестираш в това.

Може да научите в детайли за SIT и как да го прилагате на обученията на Innovation Starter Box, кога и къде може да видите на сайта им.

Хубаво е, че най-накрая в България да се случи истински разговор за иновации и мисля, че отзвукът от събитието ясно показва, че имам нужда от такъв. Тепърва предстои обаче да си говорим за корпоративна култура и колко е важда тя за бизнеса.

Standard
събития

Anthony Christov and the next big thing in innovation

Anthony Christov,  innovation

Photo credit: The Legendary Project

Тази седмица Innovation Explorer Day обявиха двама нови лектори – Patrick Studener от Австралия, Head of Expansion за Uber в Central & Easter Europe и Сергей Волжин от Nestle, Бизнес мениджър “Напитки” в Нестле. Както вече казах, събитието събира 20 водещи иновативни компании в София на 25 февруари в SEC.

Междувременно аз имах привилегията да задам няколко въпроса на Антъни Кристов – българинa Art Director na Pixar забъркан във филми като “Finding Nemo”, “The Incredibles” и “WALL·E”.

Continue reading

Standard