обществени

Махат книжния пазар “Славейков”

*снимка Василена Вълчанова

Новата идея на кметицата е да се махнат сергиите за книги от пл. Славейков. Това май ще е изпълнение на желание на Бойко Борисов, който също им беше вдигнал мерника. Този път обаче по всичко личи, че наистина ще стане. Освен, ако не се надигне можещ обществен протест, на който популизма в Бойко да реагира подобаващо.

Лично аз съм против. Книжния пазар, хубав или лош, е символ на София и това ще е поредната стъпка града да се обезличи. Никой мол, никъде по света не върши същата работа, като един пазар или което и да е място с история и дух. Чувала съм и критики за продавачите там, но личния ми опит сочи, че разбират от книги и са много по-полезни от безличните девойки в голямата част от книжарниците. Да не говорим, че по книжарниците няма стари книги. Ако доводът е, че сергиите изглеждат зле – да се ремонтират. Да се направят по-красиви и по-добре изгледащи. Малко ковано желязо например може да свърши чудеса. Не виждам защо трябва генерално да се махат.

Въобще забелязвам лошия маниер на сегашните общинари да работят сякаш историята започва с тях. Опитът показва, че това не води до нищо хубаво. В град, в който има много по-базисни неща за оправяне, като например тротоарите, общината се е захванала да премахва всичко, което му предава характер. Много по-добра идея би било да се пооправят парковете и чешмите например.

Всъщност книжни пазари има на доста места по света. Примери:

Виена:

*личен архив

всъщност е само сергия на до Щефансдом, но тази сергия е част от голям, шарен пазар.

Лондон:

*снимки bthomso

Амстердам:

*снимка waxorian

Личният ми фаворит – Неапол:

Книжният пазар на Неапол се намира от двете страни на via Porta’Alba, която тръгва от Piazza Dante и води в стария град. Уникално място, за съжаление не мога да намеря по-добри снимки.

Аз лично не виждам какво по-добро може да има на площад “Славейков”. Още повече, че книжния пазар логично се свързва с пазара за плодове и зеленчуци на Графа. Ако все пак няма пазар, най-добре да има просто пейки и зеленина. Обаче аз имам сериозни подозрения, че това ще стане. Най-вероятно там ще стане поредното място за бирфестове.

Standard

48 thoughts on “Махат книжния пазар “Славейков”

 1. Павел says:

  София има нужда от свободни пешеходни пространства. Вече има доста хубави книжарници. Не смятам, че книгите на Славейков са традиция. По-скоро са резултат на хаотичното развитие на града през последните двайсетина години.

 2. @Павел – то че има нужда, така е. Но ако се махне книжният пазар на Славейков, няма да се освободят тротоарите от колите. Или предлагаш там да се направи паркинг?

  А за нещо, което продължава повече от 20 години, трудно можем да кажем, че не е традиция.

  За книжарниците, не се сещам за някоя, която да е снабдена с толковаразнообразни книги, включително не български, както и антикварни.
  Даже и голямата на Хеликон не може да конкурира Славейков по разнообразие :)

 3. Мила says:

  Съгласна с Павел. За човек като мен, наближаващ 40-те години, “Славейков” не е традиция, а по-скоро нещо като битака и “Илиянци” – в моментите на дълбока криза сергиите там просто нямаха алтернатива, а продавачите използваха положението си да извиват ръце и да искат невъзможни цени. За мене е показателно, че Графа, един от най-прочутите букинисти в града, отдавна се махна от площада и си направи книжарница другаде (няма да му правя реклама – който търси, намира.) Книжният пазар на “Славейков” се изчерпа. В София наистина трудно се намира площад, на който да не се върти търговийка там някаква, и ще е хубаво да го получим. Аз обаче се съмнявам в добрите намерения на кметицата на конци…

 4. Пешо says:

  Всъщност проблема е, че типично по български пазара се “разлива” и изяжда пешеходното пространство, защото книгопродавачите слагат всякакви щайги и тараби за да сложат колкото се може повече книги. Така хората, които минават през площада ( а те не са малко ) трябва да се блъскат в коридор, не по широк от 2-2.5 м, което е крайно недостатъчно. Ако това престане и всеки си седи в рамките на сергията си, мястото ще стане приятно и няма да пречи на никой.

 5. Според мен е въпрос само на това как ще се организира пазара.
  Може да го има и само един ден в седмицата.
  А продавачите, вече отдавна не взимат по-високи цени от книжарниците.
  От друга страна не е било да питам в книжарница за книга и отговора да е: кое издание с кои илюстрации търсите.

 6. @Пешо – според личните ми наблюдения, коридор от 2-2.5 метра е предостатъчен за тълпа, която е свикнала да минава по тротоари с широчина 0.3 – 0.5 метра. Лично за мен никоя книжарница не може да ми даде удоволствието, което получавам, разхождайки се сред книгите в топъл летен ден. Без значение какъв е бил и как се е “развил” в това, което е, на мен площад Славейков ми е много любимо място. А и къде другаде да се направи книжен пазар, освен пред погледите на Пенчо и Петко??

 7. AquaBorn says:

  Aз съм ЗА да се махне. Най-малкото не ми харесва отношението към самата книга. Книгата трябва да бъде пазена. Отношението към нея трябва да бъде добро. А не да се тъпче в кашони от банани, да я вали дъжд, да се покрива с найлони, да я пече слънце…

 8. Svejo: Това не е хубаво, пазара си стои там от край време и всички го знаят. И къде ще преместим всички книги? А от къде ще копуват хората книги.. и по-важното, какво ще построят на мястото ??? :( :( :( :(

 9. Svejo: ходих наскоро във Виена. И отидох на базар в центъра на града (naschmarkt) ,където видях банкери,милионери и обикновена интелигенция да яде прясна риба,да пие бира от бъчви итн. За тези които не знаят Австрийците са най-културния народ в Европа.И не ги е срам да ходят на базар. А тука едни селяни без аристокрация (без капка култура) и без интелигентност (водят Българите за най-глупавата нация в Европа) ще махат място с книги.До вчера са почиствали кочината на село а днес в Софиа правят Село.

 10. Svejo: Просто селото никога не може да се махне от биографията даже и да си президент или министър председател.Селото си личи отдалече-от походката,ръкомаханията,погледа,тялото,миризмата.Нека да премахнем в България градовете.Те са ненужни.Всички по селата!!!!(родните им места).Знаете ли че най-продаваните картини в БГ са на тема СВИНСКА СВАТБА!!!!Няма нито една нарисувана и непродадена.В България трябва да има само села.Само за това стават те,

 11. Cronos says:

  Най-накрая едно добро решение на кметицата. На тоя пазар продавачи са най-голямата човешка измет. Това са едни спекуланти и мафиоти, да имаш място там трябва да минеш през няколко кръга на мутризма. Напълно съм съгласен с AquaBorn за отношението към книгата. А и е грозно в центъра на София да има продажба на пиратски дискове на невероятни цени и никой да не ги закача, поне да се криеха с каталозите си по някой улички.

 12. Отношение към книгата. Някои хора четат сутрин в тоалетната. Да им забраним може би?
  Според мен точно продавачите на Славейков имат отношение и знание за книгата.
  Предпочитам да говоря с тях, от колкото с някоя бездушна, отегчена девойка в книжарница.

 13. @zaba обещавам по-късно днес или тая седмица да кача снимки от Нахтмаркет от Виена от миналата седмица. :) Удивителен пазар! :)

 14. Benzy says:

  Поредната идиотщина на поредния “разработил” се кмет. Цяла България знае за площад Славейков, това е вече емблематично име и неможе да се махне с лека ръка. Хората се чудят как да изградят някаква традиция и да се хвалят с нея, да я развиват, а ние се чудим как съществуващото да се разруши.
  Сега четох за Рим. Там правят в момента план за развитието на града за следващите 20 години – ние какво правим?!! Правим планове за текущия месец и то в края му, че да знаем какво е изпълнено да го напишем в него. Правим отчети вместо планове за развитие. Мизерна нация сме си без мисъл и това е.
  Зеба го каза по-горе в цял свят хората не се свенят да излязат на базар и да намерят някое съкровище нашите първенюта обаче немогат.
  Верно разхвърляно е на пазара има кашони и боклуци но това нещо може да се регулира – може да се направят красиви стилни сергии, които да се висват в околната архитектура и после инспектората да следи да ги няма кашоните. И така това да стане любимо място на хората а не с лека ръка дайте да рушим… само че това означава некой да се размърда и наистина да работи… Защо не вземат да махнат и пейката с Петко и Пенчо Славейкови и тя пречи на движението на пешеходците…!!!

 15. Историята започва и свършва с Бойко Борисов. Така си мисли той, така мислят и много други хора. Половината коментатори, например. :-)

  В такъв случай може би е хубаво, че историята се повтаря (което те вероятно не го знаят) и един ден, може би след 100 години, отново ще има книжен пазар.

 16. Джони Вайсмюлер says:

  Вероятно, ще построят нещо, което е на мутрите/ както каза Иван Костов – и те са хора/, примерно будки за парфюми и т.н. В момента Столична община в лицето на Главният архитект оглежда места за нови далавери. Пример – квартал или местност Мусагеница искат да си построят 30 нови блока и обекта на РЕСТИТУИРАНИ имоти, забележете РЕСТИТУИРАНИ. Те така същите си реституираха цялото черноморско крайбрежие, гори и планини. Сега един площад някакъв.

 17. Bobi says:

  Бъни, поздравления за инициативата!
  Въпросът е, как да помогнем на книжарите – как да “разлаем кучетата” максимално, как да направим подписка, а защо не и протестна демонстрация пред кметството?
  Аз съм също “за” и лично ще дойда, ако стане (въпреки, че съм много зает човек).

 18. eli_np says:

  Има толкова много сергии по улиците! Защо точно от книгите започнаха да разчистват?

 19. Denny says:

  И аз не си давам “Славейков”. Няма друго място, където продавачите наистина могат да те консултират относно избора на книга или да ти дадат информация за старо издание. Освен това на мен ми харесва да мога с една бърза обиколка да видя какво е най-актуалното на пазара на книги в момента. Особено ако нямам конкретна идея за книга, а тепърва ще си харесвам нещо. Да не говорим колко пъти пък продавачите са ми давали ценна информация за предстоящи издания, какво се очаква, кога и т.н. Обикновено те са много по-запознати не само с книгите, които продават, но и с работата на издателствата. А колко пъти ми се е случвало в някоя книжарница като попитам за конкретна книга, да ми отговорят “Ами вижте ей там дали я има” или пък още по-фрапиращото: “Не знам за такава книга”.
  Друг е въпросът, че може би трябва да се направи малко по-подреден този пазар, също да се пооправят сергиите.

 20. Pingback: За книгите … с любов. « Lucifer's sandbox

 21. Svejo: Хубаво е да останат сергии за книги на Славейков! Когато не се сещам къде мога да потърся нещо конкретно, първо се запътвам натам. Например в началото на изминалата учебна година там намерих, на редовни цени, всички екзотични учебни тетрадки, допълнителни учебни помагала и др., които учителите бяха поискали от детето ми извън даваните безплатно в училище. Старите книги също са на показ там. Да се облагороди, да се поправи и пусне фонтанът, може би да намалеят сергиите, но да не се премахва.

 22. Svejo: Пазарно мислене: Вероятно и МакДоналдс нямат нищо против пазарът да остане, защото една част от разглеждащите пазара на книги после се отбиват и там :) :)

 23. Има толкова хубави книжарници с усмихнат и приветлив персонал. Не разбирам къде сте попадали само и изключително на “отегчени девойки”.
  Повечето класически са преиздадени, изданията са чисти, с красиви корици и (ако има) илюстрации. Стига с тази носталгия.
  Подобни пазари не трябва да има, а тези във Виена, Лондон и Неапол изглеждат в пъти по-подредени и приветливи.

 24. Benzy says:

  Мануела – никой не говори да не се подреди и облагороди – но премахването е идиотско решение на проблема. И няма нищо по-хубаво за един ценител от това да намери оригинално старо издание. Новото някак си не е толкова ценно малко е безлично

 25. Sabina says:

  Да не говорим за преводите на някои от новите издания.

 26. Не мисля, че в момента общината има възможност да подобри вида на пазара. А ако имаше – предпочитам тези средства да отидат за градините и детските площадки.
  Да, площадът е “извор” на много ценни находки – не отричам.

 27. Sabina says:

  Мануела, и аз това твърдя.
  “Славейков” далеч не е най-наложителната работа на общината.

 28. Джони Вайсмюлер says:

  Цяла София е потънала в лайна и дупки. Навсякъде цари мрак и нищета, единственото нещо е малкото красота в душите на хората. Тя не се вижда .Тя се рисува с мисли а добрите мисли идват от познанието, което се получава от книгите. Премахнете книгите и пуснете само реклами за бисквити и енергийни напитки. Ще получите – свине.

 29. летец says:

  Аз съм ЗА да се закрият всички книжарници и да се отворят колкото се може повече такива пазари, и в София, и в цяла България. Иначе, AquaBorn, не знам ти как се грижиш за своята библиотека, но за мен единствената истинска проява на добро отношение към една книга е тя да бъде прочетена… мое мнение…

 30. Камен says:

  Аз незнам, дали съм съгласен или не, но знам че не искам, когато минавам в 03:00 през нощта да виждам хиляди боклуци, които продавачите са сътворили.
  Боклучливият характер на тези дами и господа едва ли ще се превъзпита, така че по-добре да ги няма.
  И още нещо. Според мен държавата ще бъде и по-отговорна към бизнеса и гражданите, т.к. всички знаем колко струва наемът на книжарниците наоколо. Всички знаем и че касова бележка на “Славейков” е мръсна дума…
  Нямам повече какво да добавя.

 31. Камен says:

  Само още нещо към Джони.
  “Мрак и нищета”? Да не четеш някой роман…закупен от “Славейков”? :)

  Я малко по-бодро! :)

 32. “Жална ти майка, Българио с таквиз управници…”
  Всички книжарници в София, не могат да заменят книжния пазар на Славейков, на тема компютърна литература…
  А пък вие се говорете каквото искате, всеки има право на лично мнение, но в действителност за мен, най-добре ще е пазара да си остане.
  Но трябва да има по-голям контрол от инспектори, да се освежи пазара, така както се направи в Монтана, преди няколко лета.

 33. az says:

  Против съм! Нашите кметове не четат и не си купуват книги! На този пазар можеш да намериш всякакви книги. В коя книжарница можеш да намериш такова разнообразие? В никоя! Освен това предпочитам да гледам сергии с книги, отколкото с парцалчета! Така едно време разбутаха художниците в градинката на Кристал и ги пратиха в подлеза на ЦУМ, а след това при Александър Невски, където можеш да видиш всичко друго, но не и художници.
  Добре, че точно тези сергии им попречиха! Защо не обърнат внимание на запечатания фонтан на Славейков, дето ББ обеща, че цялото разследване ще завърши бързо. Ако всичко е приключило защо не го пуснат. Да махнат електриките, да пуснат водата и да оставят пазара.

 34. PITROP says:

  Извинете ме,но цял пазар!Книгата “Винету” може да се продава и само на пейката със седналите Славейкови.

 35. Прекалено много се драматизира, че това е някаква отколешна традиция. Аз честно казано спрях много отдавна да пазарувам оттам – продавачите са доста груби и досадни. Освен това една книга заслужава да се съхранява по-добре – не искам да си купя книга, която е пренасяна в щайги за мляко, отлежавала е в напоена с аромати на вкиснато зеле и котешка пикня изба, пекла се е на слънце седмици наред и е поемала прах от непочистените улици и тротоари на София…..

  Площад Славейков е иделно място за няколко кафета на открито и готина градинка около фонтана, който е време да покажат, толкова ли не можаха 5 години да оправят проблема с тока?

 36. AquaBorn says:

  @летец:
  И след като бъде прочетена, да бъде натъпкана в кашони от банани и краставици ли?
  Ми аз не се грижа по този начин за моята библиотека. Повярвай ми. А и не ми е приятно да купувам книга, която е мокрена, пъхана в кашони, влачена по мокри мазета, растоварвана с пазарски колички… За мен отношението към книгата е по-различно от твоето явно. Аз ценя книгите. За разлика от тези на Славейков, които гледат на нея само като на стока за продажба

 37. Джони Вайсмюлер says:

  Проблемът не е в хората и пазара, а в търговската площ. Някой си я иска.

 38. Svejo: Това е атракцията на центъра! Без книжния базар, площада ще се обезлюди и обезЛИЧИ!

 39. Лизи says:

  @Крис:
  откога пък станахме толкова гнусливи?

  А и не ви ли е интересна историята на самата книга? Без значение дали е с изпокъсани корици и измачкани страници не е ли важно посланието й? Уж тук никой не е материалист.. Когато прочетеш една книга, тя трябва да е остане в главата ти (а в най-добрия случай и да докосне сърцето ти), а не в библиотеката под формата на хартия. Така поне е при мен. Аз си признавам, че библиотеката в стаята ми е много малка не само защото нямам място, а и защото взимам книги от библиотеката, прочитам ги и ги връщам – хем не се охарчвам за някакви лъскави корици “ново издание”, хем записвам още една книга в списъка с прочетените.

  Относно площада – мисля, че съчетанието книги-Славейкови е невероятно и то трябва да остане непроменено. Естествено, стандартите трябва да се променят, а ако те се подобрят съм сигурна, че това ще се случи и с поддържането на книгите. Казвам го, защото е от значение за толкова много хора, а не за мен.

 40. p00hy says:

  Прав е Джони Вайсмюлер – всичко е до желанието на някой да разполага със освободената площ. Това е сърцевината. Ние може да си говорим за това как книжния пазар си е точно на мястото / ще правим ли митинг или ще пуснем петиция? или и двете? / и да си мислим, че кметицата се интересува от нашето мнение. Тя явно не е четяща личност. Духовно неграмотна е. Лично аз на пл. Славейков успявам да си купувам на съвсем прилични цени книги на английски и френски, както и да си намирам съкровища дето днес не се преиздават – пак на прилични цени. Дори мога да си правя заявка за книги които нямат в момента . Къде другаде го има това? … Много ме напушва смях при кампанийните четения на открито, като че ли някой обичащ да чете му трябва друг седнал до него с книжка в ръка. … И тази наша преса надигаща вой когато и поръчат, как българина в днешно време не чете книги! Да неби затова кметицата да е решила, че населението не се нуждае от лесен достъп до книгата?

 41. Svejo: Коментара ми е в блога, от него тук бих повторила само – да напишем петиция срешу премахването му!

 42. летец says:

  AquaBorn, ти явно си падаш по лъскавите корици, “аромата” на неизсъхнало още мастило и ГОЛЕМИТЕ ЗАГЛАВИЯ на ГОЛЕМИТЕ АВТОРИ. Но има книги, за които ти никога няма дори и да разбереш, щото просто никога няма да ги намериш по спретнатите книжарнички и няма да се престрашиш да бръкнеш в прашния кашон, дето “котката го е опикала” (според Крис :-) и “смърди на вкиснато зеле”. Иначе да, имаш право, аз не ценя книгите… даже ги мразя…

 43. летец says:

  Аа, и, AquaBorn, казваш, че тези на Славейков гледат на книгата само като на стока за продажба… Е, в книжарниците да не би да ги подаряват?

 44. Уважението към книгата се изразява не в това, в колко лъскава среда се продава или чете, а в отношението и знанието за нея. Книжарниците също правят бизнес, това че е на закрито или че организират разни събития с издателства, не означава, че работещите там разбирам или уважават книгите повече от продавачите на улицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *