книги

Истории за рождени дни

Трябваш да съм в болница за седемнайстия си рожден ден. Пуснаха ме само заради “партито” след десет дена на системи. На снимките изглеждам сивкаво бяла, но весела, явно не съм много на ясно точно какво се случва. Тогава си обещах винаги да си празнувам рождените дни.

Още го правя. Купувам торта, събирам разни хора, цял ден си вдигам телефона и съм любезна. Всяка година двама души липсват от партито, но парти има въпреки това, защото така си бях обещала преди. Тази година обещанието ми прави десет години.

Някога отдавна, преди да навършва 18-19 си мислех, че като стана на 19 ще замина надалеч и ще бъда свободна. Че никога повече няма да трябва да правя глупави неща, като да уча немски. Мислех си, че повече никой никога няма да ме кара да ги правя. Не заминах. Но и никой вече не ме кара да правя неща, които не искам. Тогава си мислех доста неща, които се оказаха грешни. И сега си мисля доста неща, които се надявам да не са верни.

Всъщност “Birthday Stories” е сборник с разкази за рождени дни подбран от Харуки Мураками. Беше от най-хубавите ми подаръци за последния рожден ден. Леко изпросен с многократните ми повтаряния, че не обичам общи подаръци, защото не остава конкретен спомен. Рождените дни всъщност не винаги са в центъра на историята. “Birthday Stories” има идея, която държи отделните парчета добра литература, подбрана с вкус, и я прави да си заслужава.

Не съм чела нищо от Мураками осен неговата история за рожден ден в този проект, която всъщност е една от най-добрите. Харесах още The Moor, The Birthday Cake, Turning, The Birthday Present… Дори самият предговор на Мураками е приятен.

Вашата история за рожден ден?

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *