на път, природа, снимки

The Amazing Race: Трън&Ерма

Трън е само в заглавието, обаче звучи яко и се оказа доста спретнато и чисто.
Едно от най-яките неща за снимане е бързa вода на ниска скорост. Затова идеята за водопади ми се върти в главата от около месец. В събота шансът се отдаде с разходката до ждрелото на Ерма – близо до Трън, щата Сърбия.

Стартирахме The Amazing Race: Трън&Ерма от две точки в София. Саундракът в може да не е от “Love Actually”, обаче истината е че звучи адски добре. От там през Перник до Трън и после до малка полянка край реката. Екопътеката (ekotrail на местния английски) върви от двете страни на ждрелото и пресича местата на водопадите на по нестабилни дървени мостчета.

А водoпадите са нещо такова…

Първият Roadblock (задача, която се изпълнява само от единия от отбора)  беше балансиране върху мост с раница, спален чувал и кенче бира, докато туитиш. Разбира се, който е измислил задачата явно не знае, че в отбора имаме световен шампион в тази дисциплина.

След като успешно преминете задача с мостчето, надолу по реката, стигате до малка затънтена вилна зона.

Там  трябва да намерите рекичка, две мостчета мостчета – дървено и желязно. Можете да полегнете, можете да си замиете краката или да си ги увесите от мостчето и да снимате бързата вода под вас…

Пътят обратно минава отново през два хладни тунела, което е супер по време на жегите. И можете да погледате още по-яки водопади.

После се връщате при колата си е се прибирате обратно към Pit Stop-а, който най-вероятно е и стартовате ви позиция. Между другото, пътят през Драгоман е доста по-добър. А малко преди София можете да се наградите с най-страхотния розов залез и гледка на Луната над Копитото и София…


Standard

4 thoughts on “The Amazing Race: Трън&Ерма

 1. Бях там на барбекю в началото на лятото.. Имаше мостче и после тунел, след него не сме ходили.. Инфото за Драгоман е полезно, но ми се стори, че там ще е по-запуснат пътя и минахме през Брезник.
  Единственото кофти е, че реката е много мръсна :(

 2. Sabina says:

  Ами по-яките водопади се оказаха след тунела :)
  Иначе да, реката е доста мръсна. :( Има няколко снимки на завлечени боклуци, но реших, че няма точно да помогнат на пътеписа.

 3. Qvor says:

  Не е мръсна реката бе, това лято съм ловил пастърва в Ерма. А както всички знаем пастървате не може да вирее в мръсни води. Иначе на ждрелото съм ходил няколко пъти – приятно място!

 4. Sabina says:

  Там където спират колите за ждрелото и където са мостчетата е доста мръсно. Носеха се бутилки и найлони. Може би си ловил някъде по-далеч от там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *