Аз сърце София, малко мисли…

София трябва да диша

Вижте усмивките на хората от снимката и пак си помислете дали нямаше мисъл от трите недели на Шишман.

Да, беше претъпкано и шумно. Обаче причината да се изсипят толкова много хора е най-вече, чев София толкова рядко, да не кажа никога, се случват такива неща. Улиците на града традиционно са пълни само с коли и дупки, никога с цвят, музика и хора, я явно хората имат нужда от това.

На мен лично не ми пречеше “битпазар” момента, обаче аз имам слабост към такива неща. Дори не виждам нищо лошо, поне за през лятото, един ден в седмицата в София да има пазар с hand made неща, сергии от магазините за нанизи, антики, книги, храна от производители (farmers market), без скари, кебапчета чалга. Във Виена  има всяка събота. В Италия във всеки град всяка седмица поне по един ден на някой голям площад има пазар. И пак в Италия, повечето градове са затворени за коли в центъра – удобно е както за туристи, така и за местните с колелета или желаещи да пазаруват.

Шишман трябва да се затвори, защото всеки уважаващ себе си град има пешеходна зона. Не е казано, че абсолютно всички улици в центъра трябва да се блокират за коли. Ако се направи умно, няма да затруднява трафика, напротив – ще има повече място за велосипеди. И не си мислете, че Шишман всеки ден ще е такава лудница (съгласна с Мартин Ангелов). Представете, че вместо паркираните коли, по тротоарите ще има маси на заведенията и саксии с цветя. Фен съм на идеята Шишман да стане улица на баровете и да го наречем “занаятите”. Тя и сега е така, само дето прескачаш по счупените плочки на тесния тротоар, за да стигнеш от единия край до другия.

Да, малко е кофти за живущите в района, но все пак това да живееш в центъра си има цена. Питайте живушите в центъра на Париж. Драмата на софийските шофьори също е малко излишна, защото и сега по малките улици не се шофира, а само се паркира. Но и те са прави, че трябва да има повече паркинги и работещо метро. А паркинги няма защото с паяци по-лесно се храни общината. Иначе спорът пешеходен ли да е центъра на големите градове, в Европа отдавна е спечелен в полза на идеята и взимането на това решение и правилното му уреждане е стъпка на там.

И малко картички:

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *