малко мисли…, на път, снимки

UK: The Old Parsonage

The Old Parsonage в Кобам беше дома ми за десетте дни в UK. Всъщност това е дома на моя приятелка от детството.

Представлява прекрасна къща към няколко декара ябълкови и крушови дървета.  Близките къщите са на достъпно разстояние, за да няма съседи на практика. Нощем се спи на отворен прозорец, а сутрин може да те събуди катерица на перваза. Както се случи в моя случай.

Прекарах първия ден на полето. През цялото време валя, което направи беритбата лоша, но пък поне се прибрахме към 13, което е сравнително рано.

Първата снимка от първата сутрин направена преди да си измия зъбите.

По време на беритба се става в 06’00. Работата започва в 7 ’00 и продължава докато не мръкне или не завали. Плодове не се берат по време на дъжд, защото се нараняват. Така и аз не знам колко месеца, но приблизително то август до края на октомври.

Дърветата започват да се берат на втората година. Както каза моята приятелка, ролята на Майката Природа е доста ограничена.

Между редовете прибягват диви зайци, фазани и лисици. Катериците са толкова много, че се броят за вредни гризачи.

Jonagold Apples

ябълки Jonagold

хамбар след дъжд

фермата привечер

Лола на поляната пред къщата. Ливадата отзад е още по-голяма.  Не е лошо да си куче в къща с двор.

от вътре на вън

Вечерта пихме чаша чай (всяка вечер пиехме чай) и си говорихме за фермерството и за безумните неща, които ЕС налага, за да защитава правата на потребителите. Потребителите искат перфектни плодове – еднакво кръгли, еднакво червени, в никакъв случай с червейче или наранени.  Тези на баба от село не стават за ЕС! Потребителите обаче явно не си дават сметка, че тази перфектност се постига само с много химикали и на практика купуват красиви, но не особено полезни плодове. Да не говорим, че всички тези химикали в крайна сметка отиват в земята и подпочвените води, а от там достигат до питейни източници и валят обратно като дъжд, дори върху земя, на която някой евентуално може да си мисли, че гледа био продукти.

Фермерите обаче не са виновни. Те не могат да покрият изискванията, които им се налагат, за да продават  в ЕС, ако заложат на органично отглеждане.  Всъщност те изхвърлят понякога около 2/3 от реколтата на земята, защото не могат да й намерят пазар. Излиза по-евтино, от колкото да я съхраняват и да търсят желаещ да я купи. Ако ябълката има и минимален дефект, дори производителите на сок не я искат.  В същото време ЕС иска да промотира за био продукти.

Много омагьосан кръг, в който резултатът май е само, че с все по-бързи темпове вървим към мутация. Дано поне снимките не ви депресираха!

Standard

5 thoughts on “UK: The Old Parsonage

  1. Всичко е привидно като Йода ;) Хамбара е по-голя, но Дарт Вейдър направо се сдоби с клонирана армия, а ние тепърва прохождаме с ябълки :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *