малко мисли…

Зли дол*

Упражнението се казва “Опознай Красно поляна, за да не я обикнеш”. Това е един от редица блокове, които по моя преценка на лаик са “родени” някъде през 60те на миналия век. Хората са изписали на външната фасада нещо като “без Димитров… но по димитровски… социализъм!”. Сигурно са се гордеели много, че и без Димитров работят за построяването на строя и с този надпис са се опитали да повдигат духа на малкия квартален социум.

На специално построените пред входовете за целта пейки, беседки, бараки и друг вид съоръжения, често под българското знаме, вечер пият групи комшии. Тези хора в повечето случаи са големи, невчесани, по потници и си бъркат в пъповете, често с нокътя на кутрето.

Обаче аз лично не мога да ги съдя. Не мога да съдя хора, които живеят в грозни блокове без тераси и най-вероятно с общи баня и тоалетна на етажа, че се напиват след работа, че ядът сланина, пият лимонада и евтина бира, гледат “Комиците” и се смеят на дебелашките им шеги. Мога да ги съдя обаче, ако бият жените и децата си, защото съм сигурна, че много от тях го правят, но това е друга тема.

Не искам да си представя какво е в главите им: за какво живеят, за какво мечтаят, за какво се борят или какво бъдеще искат децата им, обаче се досещам като си спомня конкурса с мечтите на Мтел. Мисля, че не е честно да ги съдя от позицията на човек, който е имал късмета да се роди в що годе нормално семейство, да получи образование и шансове да се развива, да види повече от пушене на пейките в близката детска градина.

Позитивно погледнато, това са едни от най-зелените и тихи квартали в София. Май българите с пари и вкус предпочитат да изсичат и застрояват Южен парк или да живеят в кварталите под Витоша където няма инфраструктура и канализация.

*Зли дол е има на улица в района

Standard

10 thoughts on “Зли дол*

 1. Малко се лъжеш за историята на този блок :)) Имам снимка от там от миналото лято, малко преди чрез саниране да затрият важна част от надписа. Още по-старата снимка е от доста преди 60те с хората, живяли в новото тогава блокче. От миналата година карам Богомил Ветров да разкаже историята (той видя надписа и откри един от хората от старата снимка:) ), но май ще съм аз, че той все не се натутква.

 2. Sabina says:

  дай да ги видим тия снимки де :)
  аз не претендирам да знам историята на блока, просто такива неща си мислех вървейки през квартала

 3. Ще, само да напиша малко и ще покажа :)
  Иначе за сегашните собственици, и по-специално тези из огромните панелни квартали и аз стигам до същите заключения. Даже си колекционирам снимки на такива DIY-беседки от стари дивани, столове и прочее покъщнина, която служи за социализиране на домуващите в блоковете. Жалко, че от тях никога не тръгва нищо градивно, освен ъпгрейдването на въпросната седянка.

 4. Sabina says:

  мда, като погледна терасите и си представя живота зад тях и се плаша, честно казано

 5. И аз, когато има време, обичам да обикалям така из София. Любими са ми върешните дворове и котките там. Много обичам да снимам котки :)) И снимам. Даже сега, докато ти пиша, ми хрумна постинг за котките. Но, заради друго почнах да пиша тук – толкова местd се променят или изчезват бързо, анонимно и немили-недраги в този град. Радваме се на старите снимки на София, но и това, което снимаме днес, ще е старо някога. И ще е полезно. В тия дигитални времена, когато уж е по-лесно, толкоз снимки остават по хардовете, без да видят бял свят. Тъжно. Макар че, София напоследък не ми харесва, не го заслужава това нашата столица. Знаеш ли колко пъти съм си мислил за албум със снимки на Софиия. Но залисани с изкарването на пари… Абе, знаеш…
  П.П. Накой ми беше пратил картичка от Париж – “Котките на париж”. Аз имам снимки за много картички… Ма… друг път :))
  П.П. Това, което правите с “Вземи приятел” е достойна за уважение. Ето ти идея – фланелки с вашите питомци-любимци-осиновени и тям подобни сладури. :))

  • Sabina says:

   мерси, всъщност аз съм приемен родител към Animal Rescue Sofia http://www.sabinap.com/?p=2315, има и тениски :)

   котките на Рим са много известни, както и на Венеция. дебели, владеещи света същества :)

 6. случаен минувач says:

  Благодаря за този текст. Много добре описва как се чувствам, когато ми се случи да чета публикациите ти. Не е честно да те съдя. Приятен ден!

 7. Pingback: Без Димитров по димитровски | Патиланско царство

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *