филми

Сайт за кино, филм за 2.40лв

 

Петък вечер. Седмицата на Thanksgiving, в която няма сериали. Стоя и се чудя точно какво да дръпна да гледам, когато получавам мейл с покана от Мирамар да гледам “Love.net” в сайта Netcinema.bg.

 

Netcinema.bg е отлична идея. За 2.40лв гледаш филм с хубаво качество. Имаш 12 часа достъп до него, можеш да си го пуснеш колкото пъти искаш, да го спираш и пак да го започваш, да го превърташ на където ти е кеф. Добра идея е най-вече за български филми, които аз съм против да се теглят нелегално, а все нямам време да ги хвана на кино. Да не говорим, че в по-малките градове въобще няма кина, а ако има там се класират само касови американски филми.

 

Колкото до Love.net, филмът всъщност ми хареса. Идеята е готина, Христо Шопов е добър, точно колкото се очаква от него, Лилия Маравилия е страхотна, Диляна Попова може да играе, което за мен беше изненада. Диалогът куца само в едни 2 минути, в които Бахаров рецитира статистика. В смисъл кой рецитира статистика на оперативка? Филмът е заснет добре, саундтрака пасва, има емоция, има развръзка. Само дето героите живеят в леко нереална обстановка, с нереално висок стандарт – например плащат през телефоните си, което е як продъкт плейсмънт, но реално аз не знам някой да го прави в България.

 

А на Netcinema.bg наистина им пожелавам успех и дано скоро има по-голям избор от филми в сайта.

 

Standard

21 thoughts on “Сайт за кино, филм за 2.40лв

 1. А този сайт netcinema.bg, само за Love.net ли е? Или в бъдеще ще има и други филми?

  • Sabina says:

   за сега е само той. надявам се в бъдеще да им и други. :)
   аз миналата година пропуснах няколко български, тази всичките до тук.

   • Nadinka says:

    Ще има още филми, само се надявам да намерят наистина начин да ги защитят по-сериозно

 2. Nadinka says:

  Да, идеята е нещо ново и чудесно, за съжаление още в първите часове от качването на сайта, филмът беше качен на 10 торента и само благодарение на предвидливите хора, стоящи зад проекта, в рамките на няколко часа е свален.
  Това е доста тъжно. Очевидно толкова си обичаме мизерийката, че ни е трудно да се откажем от нея…

  • Sabina says:

   а той преди това го нямаше в торентите ли?
   не искам да отварям тази голяма и сложна и тема, но според мен нищо не може да спре торентите.
   лошото е, че родните кинаджиии вероятно ги е страх и може да не се навиват да дават филми за сайта.
   което също е доста глупаво.

   • Ами това беше неписано правило – и досега са качвани по P2P сайтове, но са били премахвани почти на момента.

   • Nadinka says:

    Нямаше го, много добре го бяха опазили до този момент.
    Същото, за съжаление, се случи и с Тилт, и с Лов на дребни хищници… За няколко часа са свалени хиляди пъти, цифрата беше ужасно близка до броя хора, гледали го в киносалоните. Всички можем да смятаме, едва ли е нужно да се говори в цифри за загубите. И после много обичам коментари ‘що няма български кино. То не става с крадене, ако мога да си позволя да перефразирам тая умна приказка :)

 3. И все пак двата най-големи български торенти спазват правилото да не качват български филми (не сериали). Все се намира някой да го качи, но бива премахван.

  • Nadinka says:

   Да, премахват ги и специално за този случай, са пинати хората, но не могат да им направят нищо, това все пак е Булгаристан, ака Няма такава държава. У нас интелектуалната собственост и авторските права не значат нищо.

   • Sabina says:

    хм, а самият факт, че искат да свалят да гледат бг филми не е ли добра новина?
    аз не съм много съгласна с дискурса да пазим авторските права, все едно са крайно безценни.

    може би е добра идея кинодейците (обичам тази дума) да си извадят една статистика колко пъти е теглен филма и като ходят да търсят спонсори да показват и нея. това също за зрители и те са видели чашките Нескафе и Вайотата. :)

    • Nadinka says:

     Не е особено добра новина, ако срещу 2.40 имаш възможност да гледаш 12 часа, както ти пишеш в поста си… :)
     Посегателството вурху всяко авторско право е престъпление. И трябва да се третира като такова. Аз съм особено чувствителна като става дума за българско кино и изкуство изобщо.

     П.С. Много я преувеличиха чашката на Нескафе и Вайотата. Всички филми са набутани с откровени реклами. Дори ако си пуснеш някой от старите хубави филми.

     • Sabina says:

      аз пък мисля, че таз битка е загубена и че просто трябва да се търсят нови бизнес модели. ти би ли плащала за новини? не, нали. и на новинарите не им е хубаво от това, не няма връщане назад.

      • Nadinka says:

       Ех, нека не приравняваме киното и останалите изкуства към новинарските емисии… :)

       • Sabina says:

        мда, особено след като журналистиката винаги е принизявана у нас :)

        • Nadinka says:

         Мисля, че има защо да е така, но това е една още по-дълбока тема!

         • Sabina says:

          факт, дълбока тема е. :)
          но и първо и двете са човешки труд.
          второ, начинът, по който се изкарват пари и от двете се променя и никой не може да върне нещата на зад.

          • Nadinka says:

           Трудът си е труд, но не мога да сравня журналистиката и медиите с кино изкуството или което и да е друго изкуство. Парите, които се изкарват са едно на ръка, но парите, които се вливат са много различни. Една продукцяи струва много повече и чисто финансово, и като труд. И най-вече носи авторството като неизменен атрибут.
           Присвояването на идеи и права, например, е проблем, с който журналистите не се сблъскват много често и не в такива големи размери.
           Нека не звуча все едно не уважавам труда на вторите. Преди години дори исках да уча точно журналистика, но като (почти) трезвомислещ човек, си дадох сметка, че в България това е една от сферите, в които смятам, че всичко е пародия.

 4. Въргала имаше една много хубава статия по въпроса. На практика качването на големите филмови мултиплекси изяжда приходите към авторите.

  Затова се ориентират към алтернативни подходи към зрителя без посредници и др. такива.

  • Милен says:

   Какво точно имаш предвид под “големите филмови мултиплекси”? Ако обичаш може ли да дадеш линк към тази статия на Въргала, да я видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *