кучета§котки

Винаги ще има някоя Реджина

Днес измежду всичките коментари за кучета попаднах на изнервена жена, цитирам по памет:

“Айде стига вече с тая питбулка! Писна ми да слушам за нея, жена да беше родила 10, нямаше толкова да говорите! Тя не ме интересува, не искам да има кучета на улиците. “

коментара на smarfiette в “Капитал”:

Надухте ни главата с тоя питбул, честно! Поредното доказателство, че цялата пропаганда е изключително агресивна и некоректна – вече н-ти ден слушам за прословутата питбулка, която родила десет мелеза. Жена да беше – нямаше да е толкова популярна, със сигурност.

Което разбира се ме амбицира да ви представя въпросната питбулка – Реджина, лично и от близо. Всъщност ако наистина ви интересува защо има кучета по улиците на София и какво точно правят така плютите кучкари, Реджина ви интересува. Нейната история ясно отговаря и на двата въпроса.

Реджина се появява край НДК през зимата. Домашна, некастрирана, изхвърлена на улицата. Някак оцелява и става част от местната глутница. Малко домашни успяват. Повечето умират, биват прибрани от хора, които търсят стопаните им, често неуспешно, или ги продават за разплод. Често се озовават в приют, ако имат късмет в Богров, където биват кастрирани, чипирани и презадомени. Дори и за един ден на улицата обаче некастрирано куче може да остави поколение – минимум 1 до 12 бебета.

Докато кучкарите реагират, Реджина в крайна сметка забременява и ражда 10 бебета. Различни хора я хранят, накрая няколко момичета с помощта на АРС  успяват да хванат нея и бебетата и да ги приберат в приемен дом.

Лирическо отклонение: Бебета се приемат в Богров чак след 3та ваксина и то ако има място. Казвам го, за да обясня защо са в приемен дом, а не в приюта и да се знае, защото най-честия разговор по телефона в офиса на АРС е: “Има тука едни бебета, елате да ги вземете! Ама как така няма да ги вземете, вие каква организация, която помага на животни сте!”. Бебетата влизат след трета ваксина за тяхно собствено добро и за да бъдат всички защитени от възможните заболявания.

Реджина и бебетата все още са в приемен дом. Имат нужда от пари – храна, ваксини и прочие; приемни домове и осиновители. Ако искате да им помогнете, в “Добро хрумване” на ул. Княз Борис I 125 има страхотни торби, великденска украса и други, средствата от които отиват за тях. Няма пари от данъците ви, от Евро програми и всякакви дивотии. 11те се отглеждат само с пари от дарения на хора, на които им пука.

Малко снимки на бебетата, може пък някое да е вашето. Не са всичките.

Повече подробности за Реджина и сие в темата им в Dog.bg. Ако разровите ще намерите още десетки подобни случаи.

Да, тези 10 сладки бебета можеха да са на улицата и да, след 6 месеца щяха да започнат и те да раждат. И да, някое от тях можеше да ухапе човек. Но не, нито Реджина нито бебетата ѝ са виновни за това, че да бъдат евтаназирани. Обаче никога няма да разберем кой е виновен защото в София задължитленото чипиране започна от януари, а дори и да имаше чип, няма общ регистър (трябвало да е готов през 2008). Никога няма да разберем кой е изхвърлил Реджина, но същият най-вероятно вече има друго куче, 100% и то не е кастрирано, много вероятно и то да се окаже на улицата. И то също няма да е виновно. Други неразрешени въпроси освен регистъра тук.

Та така, скъпи читатели, се появяват уличните кучета. И може да наливаме пари в евтаназия до края на света, докато няма задължителна кастрация и контрол над развъждането, винаги ще има някоя нова Реджина изхвърлена на улицата и винаги ще има улични.

 *всички снимки са на Елена Топлийска, която е приемен родител на всички 11 герои.

 

Standard

35 thoughts on “Винаги ще има някоя Реджина

 1. Чудесна публикация!
  Браво на Елена и на всички, които са помогнали.
  Лошо, че проблемът от медиите се раздува до размери, от които някой невинен може да пострада. А всичко е в ръцете на хората. Обаче те къде ги държат тези ръце…

 2. Oтново стигаме до факта, че има правилник, но няма кой да го прилага. В безброй медии се нароиха сензационни заглавия относно безкрайната тема с кучетата, но никъде не намерих зададени и отговорени въпроси като:
  Тази задача от вчера ли е?
  Има ли план за извършването ѝ?
  Колко ще струва, кога може да се започне работа и кога ще се приключи?
  Какви ще са критериите дали едно куче е агресивно или болно?
  Как точно ще бъдат маркирани кучетата, за да се избегнат спекули?
  Как ще бъдат улавяни и транспортирани?
  Как ще става евтаназията и настаняването в приюти?
  Колко време ще бъдат държени в тези приюти и на чии разноски?
  Проблемът се размива и размива, докато привикналото да реагира само не първо впечатление съзнание на масовия читател не го забрави.

  • Sabina says:

   имаше ги, но останаха на заден план:

   Тази задача от вчера ли е? – не, от 20години е. след 60 000 кучета избити от Софиянски в крайна сметка започва “Кастрирай и върни” и въпреки, че по програмата има проблем, броят е намален и задържан на около 10 000 за 3 години.
   Има ли план за извършването ѝ? – има приет е преди 3 години, но трябва още: регистър, задължителни кастрации…
   Как точно ще бъдат маркирани кучетата, за да се избегнат спекули? – вече се маркират с чип, което е правилното. по чипа се вижда къде е кастрирано и ако има проблем се търси отговорност.
   Как ще бъдат улавяни и транспортирани? – както и до сега, което не е много ок, защото Екото ги разнасят с игли в гърба и с изпочупени крака.
   Как ще става евтаназията и настаняването в приюти? – много се надяваме да няма евтаназия.
   Колко време ще бъдат държени в тези приюти и на чии разноски?

  • “Защо никъде не виждам отговор на въпросите, които са конкретно по проблема, и защо никъде няма автор на статията, който да бъде попитан за подробности?” – защото в България interactive journalism не съществува. Няма причинно следствени анализи, дебат. Медиите дават платформа за изява на индивиди с откровено съмнителни морални и професионални качества като Бареков, Ани Цолова, Карбовски, Калин Руменов. Тези хора формират общественото мнение с вой като на банши, често манипулирайки/фабрикувайки факти или просто игнорирайки фактите. Хвърлят нещо гръмко на страниците/екрана и се спотаяват да гледат сеир.
   А за голяма част от плебска всичко във вестника и по телевизията се приема за чиста монета…

   • Забравих да добавя, че Иво Инджев и понякога някой друг журналист от Икономедия са сред малкото, които си позволяват follow up и диалог с хората, коментиращи статиите им. Но всички знаем къде пише Иво Инджев…

 3. Максим says:

  Браво за доброто дело!
  Но със сигурност има и други решения на проблема освен задължителната кастрация – от години имам куче, до преди два месеца бяха две едно в двора и болонката и една котка в къщи. Не мога да си ги представя кастрирани.

  • Ако дворното ти е женско и се измъкне или го заклещи някое пуснато, после какво ще правиш с поколението? Или ако е мъжко и духне и се качи на някое съседско?

   • Максим says:

    Не съм типичен пример защото живея в село, а породата и характера на първото ми куче – мъжка кавказка овчарка, ме привикна към повишено внимание при разходките. Сега гледам хъскито на дъщеря ми, което е много игриво и общително с други кучета и имам опасенията, че може и да побегне след женска. От центъра до нас виждам да се мотаят 6-7 улични кучета. Може би и тези кучета трябва да се кастрират. Да се кастрират безстопанствените кучета, а за домашните отговорността е на стопаните.
    С реален контрол от кметствата или общините за София.

    • Sabina says:

     “Да се кастрират безстопанствените кучета, а за домашните отговорността е на стопаните.” има безстопанствени, защото стопаните не искат да носят отговорност. затова искаме по закон да се длъжни да я носят.

  • Sabina says:

   за съжаление няма. за хората звучи лошо, защото са репродуктивни органи, за кучето тестесите са важни колкото сливиците при нас.
   хиляди хора живеят без тестеси или с един бъбрек, точно толкова успешно кучетата и котките живеят кастрирани. :)
   имам и куче и коте и двамата са кастрирани – най-доброто решение, което съм взимала като собственик на домашен любимец.

   • Максим says:

    Кастрирането според мен трябва да е личен избор на човека рещил да гледа куче или коте. А правилата трябва да ги определя общината. Щом искам да имам куче у нас – трябва да ги спазвам. Не ги ли спазвам – да си нося отговорността.

    Всичко свързано с отглеждането в къщи трябва да се регламентира и после де се контролира: всяко домашно куче с чип и сред това в регистър, стимули от общините за хората за да дадат достъп до кучето за вкарването му в регистъра (за София това е най-лесно при тази голяма сума данък сгради и смет е лесно да се направи отстъпка стимулираща човек да регистрира кучето си, сигурно може да се намерят и други стимули)
    Изхвърленото на улицата куче по този чип ще се идентифицира и ще стиге до собственика или наследниците му. Загубеното – ще се намери и т.н. Ще дойде ред и да санкциите, които трябва да бъдат сериозни. За няколко години такъв ред – няма начин да не намалеят драстично уличните кучета.

    Средства за всичко това – за чиповете, за регистъра, за кастрацията и обезпаразитяването, приюти, приспиване и примък/отмък на уличните и желание и компетентност на тези, които ръководят общините.

    И разбира се време за възпитание на всички нас да бъдем дисциплинирани и да спазваме правилата, закона.

    • Sabina says:

     в момента кастрацията е избор на стопаните и те правят избор да не кастрират, а да изхвърлят бебетата. затова искаме задължителна кастрация.

     да го кажа така, нямаме необходимата култура на собственици,за да имаме право на този избор.

     • Максим says:

      Видимо ще трябва време за придобиване на тази култура.

     • Ele says:

      Всъщност добро решение е да се направи с данъчни облекчения – ако кастрираш кучето си, не плащаш данък, ако не го кастрираш – висок данък. Така ще има доста добър резултат, без налагане на задължение.

      • Sabina says:

       това е така и в момента.
       некастрирано, но чипирано куче не се таксува първата година, после е 20лв на година, което е смешна такса.
       кастрирано и чипирано куче не подлежи на данъци.
       ще кажете ама кастрацията и чипа струват пари:
       кастрацията струва около 100лв в частна клиника, чипа мисля около 30, не мога да кажа, защото моето куче е осиновено от Богров и всичко това беше безплатно.
       АРС кастрират и чипират безплатно, за сметка на общината. има и безплатни чипове за кастрирани кучета, независимо къде са кастрирани.

 4. Поласкана съм, че вдъхновявам цели постинги.
  Максим, Вие сте поредната причина мнението ми да е изключително крайно и неприятно. Защото Вие не искате да гледате десет кучета/ котета, а не можете и да ги пробутате на никого (поне не всичките). Но и не искате да си кастрирате любимците по незнайно какви съображения.
  Всъщност цитирания мой коментар не беше за грижата за бездомните, а за информационното замърсяване.

  • Raymond Blitzfucker says:

   Информационно замърсяване? Моля, прегледайте пак всички коментари в Капитал и сама ще се убедите , че доста читатели смятат, че по улиците няма домашни/породисти изхвърлени. За това и си позволих да кача линка с темата на Реджина. Факт ли е? Факт е. Единичен случай ли е? Не е! Прав ли съм?

   • Прав сте, разбира се. Но има хора, които се опитват да ни убедят, че по улиците е едва ли не киноложка изложба, което също е крайно невярно.

    • Максим says:

     Съжалявам ако коментара ми провокира у Вас неприятни мнения. Дълго ще е да споделя съображенията си да не кастрирам например хъскито си (домашното коте ми е женско и е въпрос на време да го направя заради потенциалната възможност от заболяване на матката).
     Просто мисля, че решението на проблема не минава през задължителната кастрация на домашните любимци.

     • Sabina says:

      “Просто мисля, че решението на проблема не минава през задължителната кастрация на домашните любимци.”

      твърде много хора си мислят така и затова имаме 10 000 бездомни само в София.

    • Изоставените/Загубени домашни са един от източниците на проблема. И пак ще повторя , че едно лутащо се породисто куче няма как да остане незабелязано и за това има по-голяма вероятност някой да реагира и да го прибере. Същото важи за всяко непознато куче с нашийник, което се появи в квартала…
     Ето Ви поредният пример: http://www.sabinap.com/?p=3358

    • Sabina says:

     не, има хора, които се опитват от опит да ви обяснят, че годишно в София се изхвърлят/губят около 15 -20 000 домашни кучете, което всъщност е причината за новите поколения бездомни.

     сутринта в парка обява: “изгубено женско хъски, РАЗГОНЕНА Е!!!”
     Ама разбира се, че ще е разгонена, 90% от изгубените са изгубени точно защото са разгонени – хукват по миризма или ги подгонват, защото миришат.

     кучето е хъски, домашно. шансът да срещне друго мъжко хъски в квартала е по-малък от този да я забремени случайно куче. да, тя ще роди мелези до кофата и те няма да изглеждат като кучета от киноложка изложба. но това не я прави по-малко домашна, по-малко породиста и по-малко причина за нови бездомни.

     • Максим says:

      Вижте статията по линка
      http://www.segabg.com/article.php?id=596819
      ако 1/3 е вярно от това разследване, ние може много да си говорим за или против сме кастрацията на домашните си любимци, когато отговорната за проблема с живостните на улицата общинска администрация, издържана от данъците ни, доброволно “се е скопила” та затова и няма да има резултат.
      А министъра на земеделието се оказа, че е баш ветеринаря на бездомните софийски кучета?!?

      • Sabina says:

       видяхме я, но така кучкари и власти си подхвърляме отговорността с идеята всеки да бяга от нея. съгласна съм, че е кофти да с вменява отговорност на всеки член на обществото, но по-добре така, от колкото всички да бягаме с “е голяма работа, аз като развъдя тука едни 5 бебета”. голяма е! всъщност наистина е голяма.

      • Не е 1/3, цялата изнеса информация е вярна.
       Сега даже мисля се сетих кой е въпросният бивш ловец – беше най-добрият им стрелец, работеше и на частно по сигнали за ловене на кучета.

 5. Pingback: Джафкам си наум | Патиланско царство

  • Понеже прекопирате вече готов постинг, държа да кажа, че “препечатвате” едно доста грубо изопачаване на думите ми, което не показва по никакъв начин какво точно исках да кажа. Защото това мнение, което по-горе е преобразено за нуждите на каузата, няма на кого друг да е.

   • Това сте заявили:
    “Надухте ни главата с тоя питбул, честно! Поредното доказателство, че цялата пропаганда е изключително агресивна и некоректна – вече н-ти ден слушам за прословутата питбулка, която родила десет мелеза. Жена да беше – нямаше да е толкова популярна, със сигурност.
    А защо този толкова знаменит пес не е кастриран? Нали сме в момента на схемата кастрирай и върни? Или и кастрирането вече не е хуманно, че взех да се губя из дебрите на “хуманните и ефикасни методи за справяне”?”
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/04/06/1803290_glutnica_ot_bezotgovorni/?ref=id – 73ти коментар.
    Кое е е изопачено и какво сте искали да кажете? Историята с питбулката е просто поредния конкретен пример, че:
    1) По улиците има изхвърлени породисти
    2) Домашни се изхвърлят и размножават
    3) Изоставените домашни са един от основните източници на нови кучета по улиците.
    “Кастрирай и върни” е отговорност на Екоравновесие, не може да държите някое НПО или обикновенни граждани отговорни, че кучето е стояло на улицата няколко месеца.
    Явно и вие като VAT69, смятате, че този случай нищо не доказва. Ето Ви още един, по-пресен:
    http://arsofia.com/bg/28555/zahvarlena-mama-rotvayler-i-neynite-bebeta – ротвайлер с 4 бебета…

   • Sabina says:

    за да спите спокойно, ще сложа и copy-paste на вашия коментар.
    но честно казано не виждам това да променя вашата реакция или реалността.

 6. Красимира Георгиева says:

  Чудесна публикация! Жалко само, че според мен ще я прочетат само хора, на които им е напълно ясно от къде идват бездомните, а останалите ще продължават да си тънат в злоба и невежество!

 7. Kain says:

  Я пак да ми кажете защо да няма евтаназия?! Онзи, който е пуснал кучето, не го иска вече. Аз не го искам на улицата, вие не го искате на улицата, но не си ги вземате по къщите, а търсите осиновител! (чудна дума, криеща нещо толкова страшно и болно, и лудо), който може да се окаже като бащицата, изхвърлил “Реджина”. И се завъртаме в ужасен, скъп и страшен кръг на нападнати, хапани хора, на залудо пропилени пари, на разплакани кучелюбци, на…. Евтаназията и само тя е решението на всичките проблеми!!!!

  • Sabina says:

   евтаназията и само тя е решението с три удивителен? според кой? според теб? според останалите “експерти” по форумите?

   защото според всички експерти в световен мащаб тя е скъпа и неефективна. извадиха се достатъчно данни от всякакви световни експерти, които казват, точно какво трябва да се направи и че докато няма контрол над развъждането нищо няма да се промени. но не, всеки виждал куче на улицата в България изведнъж знае повече от всички експерти.

   и тая думичка “евтаназия” стига я премятахте като дъвка от уста на уста. има нещо болно в това и явно ви доставя удоволствие.

   да изпреваря въпросът ти:не, не ми доставя удоволствие кучета да хапят деца и професори. затова пиша тези неща, затова се опитвам да информирам хората, затова подкрепям НПО-та, които работят по този проблем, затова настоявам за кастрации, регистър, контрол. затова съм си осиновила – не виждам нищо болно в тази дума, затова съм кастрирала всяко животно, до което съм се докопала и не смятам да спирам.

  • Raymond Blitzfucker says:

   Никой тук не казва да няма евтаназия. НО! Евтаназията сама по себе си не е ефективно решение, тя не може да реши проблема ако няма контрол върху домашните кучета, ако не се прибират кучетата от улицата.
   “И се завъртаме в ужасен, скъп и страшен кръг на нападнати, хапани хора, на залудо пропилени пари” – а само евтаназията, без контрол върху домашните, как е по-различна? избиваш сега 5-6 хиляди кучета, до 6 месеца разни като собственика на Реджина пускат нови…Софиянски нали трепа? Бъсеску в Букурещ също, ефектът е документиран, нулев е.
   И какъв ти е проблема с думата “осиновител”? Доказано е, че изоставените кучета страдат от стрес и са психически травмирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *