ревюта, събития

#TEDxAUBG

TEDxAUBG снимка с Lumia 820

Всички снимки са правени с Lumia 820 и не са обработвани.

След размисли дали този уикенд да отида на TEDx в Солун или в Истанбул накрая се оказах на TEDxAUBG в Благоевград. Беше ми интересно да видя другият университетски TEDx у нас.

TEDxAUBG се организира само от студенти, доста голяма група, а участниците (както и при TEDxNBU) бяха бивши студенти, преподаватели и гости. Доста пъстра група хора, разбираемо предвид пъстрия кампус на Америакнския.

Bulgaria panorama with Lumia 820

Снимката е правена с Panorame App за Lumia 820

Послушах бялата си Lumia 820 от къде да изляза от София и тя ме изпрати в Люлин. Което разбира се е логично предвид, че тръгвах от Западен парк и че телефонът ми просто няма как да знае, че там ВИНАГИ има ремонти на Околовръстното и съответно задръствания. Иначе на юг всичко беше зелено и разцъфнало, а в планината се виждаше сняг. Доста красиво. Като завършат магистралата ходенето до Гърция наистина ще е лесно и приятно.

Събитието се оказа в чисто новия театър на културния център на Скаптопара. Озовах се там след като питах трима местни как да стигна до общежитията на Американския и двама от тях нямаха идея, третият ми каза до пазара, който е по реката. о.О. Стигнах около 30 секунди преди да затворят вратите на залата.

WP_20130413_011

Театърът на AUBG e доста хубав, въпреки че сцената ми се стори малко малка и имаха разни технически проблеми (предполагам защото си нямат страхотни Цветан Игнатовски). Много ми е трудно просто да гледам TEDx събитие, защото искам или не, виждам проблемите в организацията. Като тоталната липса на WiFi. Намерих около 7 мрежи всичките затворени. Може би съм разглезена от НБУ, където интернетът е на корен. По някаква причина много настояваха и да си изключим телефоните изцяло. Да, TED имат глупавото правило да не дават в залата да светят екрани, но както вече казах според мен това е глупаво и не означава да си изключим телефоните. Ако публиката си изключи телефона, не могат да пиша в Twitter, ако не могат да пишат в Twitter на организаторите им отпада поне 1/3 от отразяването на събитието. Не си изключих телефона въпреки, че ме помолиха публично от сцената. Сори гайс, още не  се е намерила сила да ме спре да туитя, ако сама не преценя така.

WP_20130413_007

Иначе самите презентатори бяха интересни и всички, които чух се вместваха в заглавието  – “Shake up your mind”. Успях да изгледам два панела преди да си тръгна за София. Най-силно ме накара да се замисля Милена Георгиева, която е биолог и се занимава с изследвания на ДНКто. Свикнали сме да мислим, че всичко е в ДНКто и едва ли не пътят ни е предопределен от него. Отказва се че дори ужасно близкото ДНК може да се проявява различно. Но по-важно, всичко което ядем, пием, виждаме и изживяваме не просто влияе на клетката, а дори я променя за поколения напред. Тоест гадният Макдоналдс, боядисаните сокчета, това дали живеем в красива и спокойна среда или в кал, мръсотия и постоянно не ни стигат парите, всъщност предопределяна ДНКто на нашите внуци и правнуци поколения напред. За първи път се замислих дали пък позитивизмът не е правилния избор. Но в крайна сметка се спирам на идеята да се храня добре и да се поддържам балансирана и щастлива в случай, че някой ден все пак по чудо взема, че се възпроизведа.

Още албанско момиче ни разказа за работата си в Сенегал през UNESCO, a Наско Георгиев пробва да убие няколко мита за енергията. Наско, който съм интервюирала за “ентелегентно” преди сигурно 10 години, беше причината да обърна внимание на събитието и като го направих видях, че и Деси ще участва и вече просто нямаше как да не отида. :)  Мисля, че що годе разбрах какво искаше да каже Димитър Татарски, но така и не разбрах точно с какво се занимава НПО-то му. Васил Тучков беше доста интересен, макар и според мен самовлюбен – нормално за артистичните и не само хора успели преди 25. Проектите му със сигурност са заслужават внимание и за разлика от Мудов, чиито talk аз харесах, не е стоял 24 часа с памперс, което му печели точки. Задължително вижте видеото от неговата презентация, когато е готова.

Наистина съжалявам, че не можах да остана за цялото събитие, но ще гледам видеата. А Благоевград между другото е чудесен. Иска ми се да се спускам по-често на там тази година, дори и да го подминавам.

 

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *