ревюта

Месец със Sony Xperia Z1 и Sony SmartBand

Sony Xperia Z1, Sony SmartBand

След като успях да счупя стъклото на Nexus 5 за около четири месеца, реших че може би ми трябва да по-стабилен телефон и здравината е нещо, на което трябва да наблегна в избора си.

Никола от първия ден като ме видя с Nexus каза: това не е за теб, ти си за Sony! Принципно като ти каже Никола нещо за телефон, някак няма как да не му вярваш, нонаистина ме убеди с това видео. Ако не сте го гледали, в него замразява Xperia Z2 и на смартфона нищо му няма.

Паралелно с това режимът ми отиде по дяволите това лято. От началото на май когато преместиха офиса на вече бившата фирма на майната си и през двата месеца и половина, в които работех от вкъщи и то по малко, режимът ми на ставане ужасно се разбърка. Докарах се до постоянно лягане в 2 и ставане в 10. С което реших че ми е време за спортна гривна, която дa следи циклите на сън и да ме буди според тях.

Така се стигна до тест на Xperia Z1 и Sony SmartBand.

За около ден силно се превързах към Z1. Апаратът се оказа всичко, което ми трябва:

  • Android KitKat – бърз и всичко му работи.
  • Доста е стабилен, с метален ръб отстрани. На мен теглото не само не ми тежи, напротив – предпочитам го, пред супер лекия Nexus, който никога не знам къде е, дори когато е в джоба ми.
  • Голям екран. Чух няколко оплаквания, че е твърде голям, но на мен ми е точно. Става за четене, за нет, за всичко.
  • Красив – конкретният апарат е и бял, което за мен е голям плюс. Това го прави едновременно стабилен и елегантен. Честно казано на мен ми харесва повече от черния и лилавия.

Само 2 недостатъка:

  • Камерата е малко слаба. Не че не се оправям чудно с нея, просто съм разглезена от всичките Nokia апарати.
  • Екранът буквално не се вижда на слънце. Може да го вкарате в морето, но не може да прочетете какво се случва на екрана му. Малко е досадно.

Sony SmartBand

 Sony SmartBand

Бързо се свиква с гривната, която също е водоустойчива. Доста удобно за човек като мен, защото няма нужда да я свалям веднага като се приберем от разходка с кучето. Без да се замислям за нея, просто влизаме в банята и мия крака. После ъпдейтвам приложението –Lifelog, и мога веднага да видя колко крачки сме изминали, от къде сме минали на картата, колко калории са изгорени. Вкарах я и в морето, но уви не хваща плуване, само ходене пеш или с транспорт, бягане и каране на колело.

Идеята на Sony SmartBand е в името на app-a – Lifelog. Гривната и приложението записват не само спортната ви активност, но и как ползвате телефона си – колко време отделяте онлайн, какви снимки правите (и кога точно) и каква музика слушате. В края на деня може да превъртите и да видите точно колко време сте загубили, а по-важните моменти може да bookmark-вате.

Най-големият плюс наистина е следенето на съня и будилника. Само след седмица може да видите навиците си – в колко лягате, в колко ставате, колко часа сън си давате и като цяло дали се грижите за себе си. А алармата на база циклите на съня се оказа много полезна. Общо взето аз си дадох сметка, че имам непостоянни и не много добри навици, уви.

Като цяло този телефон, ще ми липсва, а гривната е супер полезно допълнение към него. И да, на въпроса дали бих си ги купила – да, бих. Гривната в няколко ярки цвята.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *