обществени

Международният ден за премахване на насилието над жени

Цитирам UNICEF:

Всяко четвърто момиче в света е жертва на физическо насилие (УНИЦЕФ). В България 3632 случая на насилие над деца (предимно в семейството) са подадени през 2013 г (АСП). Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие (Агенцията на ЕС за основните права). Все още обаче, повечето случаи на насилие в България не се сигнализират и остават скрити.

В Бългрия имаме много сериозен проблем. Осъзнах го преди няколко седмици под злощастният разговор дали е ок публично да се използва израза “за по-добро семейно насилие”. Нямам да давам линк, но кратко и ясно НЕ! Не е ок!.

Но това, което най-много ме притесни тогава беше реакцията на някои жени. Защото, ако жени не могат да изпитат разбиране и съчувствие към други жени, просто няма кой. Не мога да повторя казаното, затова си направих скийншоти.

насилие над жени

 

Това са истински мнения на истински жени публикувани във Facebook относно домашното насилие. Тези жени намират за допустим израз като “за по-добро домашно насилие”.

Когато обяснявам защо тези теми са важни за мъжете казвам, че всеки мъж е син, съпруг, брат, баща и това може да се случи на жените, които той обича. Уви нямам какво да обясни на жени, които намират за нормално насилието над други жени.

ПП: Заманзах имената по най-левашкия начин, но мисля, че е по-добре да не виждат.

Standard

One thought on “Международният ден за премахване на насилието над жени

  1. Pingback: Да поговорим за домашното насилие. Отново. - The Way I Feel About It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *