обществени

Какво правим утре, когато в ромската махала умре дете?

ромска махала, дете

Няколко коментара на решението на министър Москов линейки да не влизат в гетата.

Седнах да пиша пост за плюшеният рис от WWF и от къде да си купите благотвортиелни календари тази година, когато видях във фийда си, че здравният министър смело се е обявил за това от утре в гетата на България хора да измират без лекарска помощ.

Цялата тема е ужасно голяма и сложна и аз далеч не се чувствам компетентна да кажа как да решим проблема с интеграцията на ромите; със съдебната система; с качеството на бързата и всякаква медицинска помощ у нас; проблемът с расизма и ксенофобията; с изключително озверялата и изпростяла нация, която търси изкупление във всеки по-слаб; проблемът с евтиния популизъм гарниран с големи дози арогантност у политиците ни; проблемът, че просто няма за кой да се гласува и още и още.

Screen Shot 2014-12-07 at 16.59.00

ромска махала, дете

Знам обаче няколко неща:

  1. Здравният министър не може да сее расизъм и да отказва медицинка помощ на който и да е. За разлика от мен обаче, той трябва да знае как да подобри условията на работа в медицинския сектор, за да могат всички, които живеят в тази държава (българи, цигани, турци, бежански), да получават по-добра медицинска помощ.
  2. Който нанася телесни повреди трябва да си носи съдебната отговорност без значение от етноса.
  3. Както каза Юлия, решението на здравният министър значи само едно – “Значи, че от утре ще умират много хора. Той ще издаде заповедта за тяхната смърт.”

В крайна сметка, колкото и голяма и сложна да е темата, има един голям въпрос: Кой ще носи отговорност когато утре умре дете или родилка? Надявам се това да е г-н Москов, въпреки че силно се съмнявам.

Иначе има и друга история за цигани и медицина, надявам се да не е изключение.

ПП: Мисля този път да не крия имената на хората в коментарите от ФБ. Който е коментирал под публичен пост, да си носи отговорност.

Standard

One thought on “Какво правим утре, когато в ромската махала умре дете?

  1. Pingback: Приказки живот не спасяват - Интернет лумпен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *