снимки

Непознатите гледки на Бургас

 Бургас

Изглед от вълнолома. В дясно се вижда новият небостъргач в Меден рудник. Don’t ask.

Има една сцена в “Опасен чар”, в която Невена Коканова и Тодор Колев вървят по вълноломa в Бугас, обядват във “Фрегатата” и е се разхождат на северни плаж през зимата. Не помня кога съм гледала филма, но винаги съм искала да отида до фара и да видя вълнолома. Уви до скоро нямаше достъп до тях, защото са на територията на Пристанище Бургас. Нещо повече, Бургас –  най-големия залив на Черно море, нямаше пътническа гара.

Всичко това се промени миналата година, когато Пристанището инвестира някакви пари в пътническа гара с идеята, че ще спират крузове. Междувременно Община Бургас реновира остров Св. Анастасия, до който както се досещате се стига с кораб. Общината обаче нямаше нито кораб нито пътническо пристанище, та след неуспешни и опасни опити да пуснат корабче от Моста в крайна сметка (не без подкрепа на бургазлии), извиха ръцете на Пристанището да даде за ползване новата си морска гара.

Честно казано малко е сложно кой прав и кой крив, но в крайна сметка бургазлии вече имат морска гара и достъп до фара си, дай боже лятото да има и читаво корабче до острова, а някой ден защо не и редовен морски транспорт до Созопол и Несебър. Въпрос на пари. Аз със сигурнсот бих избягвала пътя до Созопол с кола.

Ден преди Коледа решихме да се разходим да видим старите (Фрегатата) и новите пейзажи на Бургас и да си сбъдна мечтата да видя фара. Имахме щастието да хванем прекрасно време и златните часове, което винаги води до хубави снимки.

Бургас, Старата фрегата

Останките от “Старата фрегата” – един от символите на Бургас, който днес чака да се превърне в чалготека.

Входът за фара и гарата е откъм “Старата Фрегата”. Същата, = която преди време някой запали най-вероятно за застраховка и за да могат да построят на нейно място нещо ново, предполагам – чалготека. Което е адски тъжно, защото е много красива и един от последните стари символи на Бургас, който никой няма да си направи труда да реставрира. Дори не искам да питам къде са котвите, които бяха на входа на Морската или магаренцето от площадката до Флората. Това е един друг разговор, но от бохемски град с история и редица места специални на бургазлии, Бургас се е превърнал в гол, бездушен, адски кичозен и пълен с чалготеки, а местата от значение за новите гражданите са моловете. Голямата ирония е, че дори такъв е сред най-добрите градове за живот в България. Има си предимствата като морето, многото паркове, добрата инфраструктура и организация, кучешките ограждения. А между другото, ако още имате надежди, че може пак да има Spirit of Burgas, не се бойте, на мястото на голямата сцена вече има стабилно построен ресторант, така че…

След новия портал на Пристанището пътят до фара минава през Насипни товари от една страна и старата стена на вълнолома, строена по царско време, от другата. Виждат се и старите складове/офиси на Булгартабак, които бяхме единодушни, че в Швеция вече щяха да са се превърнали с галерия или парти център. Голяма, стабилна сграда, с прозорци вдълбани в стените.

Морската гара е ок според мен. Дай боже да има само едно заведение на паркинга й. За сега няма много хора и е спокойно. Не знам дали ще си остане така, лятото вероятно ще се оживи. Вълноломът е опасен, а фарът е приказен и от него се вижда цялия залив. Нистина е красиво, както можете сами да се уверите. 

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас

Бургас, залив, море

Бургас

Бургас

Christmas_2014

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *