малко мисли…

Женственост

женственост

Горица ме покани да пиша за това какво ме кара да се чувствам женствена, което сериозно ме накара да се замисля. Женствеността не е нещо, което се старая да постигам в живота си – никога не е била фокус на съществуването ми. Да се чувствам свободна, независима, способна да се справям сама, да ми е комфортно в кожата ми – да, женствена, по-скоро не.

А всъщност женствеността е важно усещане за жена като мен – нямам мъж; не попадам в масовото разбиране за красавица; сама се справям с редица неща, за които повечето жени разчитат на партньорите си. Когато животът е така устроен, че ти се налага да си андрогенна, е нормално усещането ти за женственост да е малко по-различно. Все пак женствеността е производно на всичко което сме като личности, мислене, възпитание, даже ценности, ако искате. Та, някакви прости неща:

Косата ми. Харесвам си косата. Харесвам си я дълга, въпреки че никога не я нося изцяло спусната, защото ми пречи, но ми носи усещане за идентичност.

Обици. Много харесвам големи обеци, освен това ми отиват. Въпреки това все по-малко нося такива, защото си падам по хипи/цигански – големи, шарени, дрънкащи, което леко противоречи с усещането, което търся за работната седмица.

Розовото и свободата да го нося: Знам че изглеждам като tough/badass човек, чешит, хейтър etc, но всъщност това е повече външна опаковка. Всъщност обичам розово и май то е моето бяло.

Докосването. Има дрехи и материи, които просто харесвам да са върху мен и да се допират до кожата ми. Понякога просто усещането за кожата ми.

Реакцията отсреща. Има една реакция в човека (не задължително конкретен човек) отсреща, когато виждаш как ти или нещо което кажеш или направиш, кара очите леко (или не) да пламнат и се появява усмивка. Безценно.

Мислех да поканя Ани и Роси, но Ани вече се е разписала (колкото и да не съм съгласна), така че Роси. Знам, че все се  гласи да пише по женски теми, но обществените взимат превес, затова. :)

Картинката е на Петя Константинова. Нарисувала ме е като да съм позирала за нея, само котки и кучета липсват. Ако искате да видите повече неща на Петя може да харесате страницата й във Facebook или на живо на 28 януари.

 

Standard

One thought on “Женственост

  1. Pingback: Революция под роклята | кино и кафе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *