други...

Какви проекти се случиха с Мтел еко грант 2014

Мтел еко грант

Мтел еко грант е една чудесна инициатиява, в която имам честта да участвам вече две години подред и за която по една или друга причина така и не съм писала. FYI, екипът на Мтел никога не са настоявали да го направя и този пост е чисто моя идея, защото смятам, че всъщност парите от гранта отиват за чудесни проекти. А инициативата се случва в съдействие със „Помощ за благотворителността в България”.

Всякакви подродности за инициятивата, която скоро отваря за 2015, може да намерите на този линк (същият като по-горе). Това, което е  важно за мен е, че ме сблъсква с хора, които често почти утопично искат да променят, спасят, изучат неща, които са важни за всички нас, но са на ента позиция в дневния ред. Като чаплите в Кърджали, нелегалната търговия с костенурки в пограничните райони в Родопите или усойницата на Витоша.

Крайният резултат от Мтел еко гранд 2014 е пермакултурна градина в квартал Витоша реализирана от Сдружение „Щастливеца”. Проект на сдрижение “Балкани” за намаляване смъртността на делфните оплетение в рибарски съоръжения. Както знаете това и причината рибарите да убиват делфини, дори миналата година искаха да се разреши избираването им. Тази пролет близо до нос Калиакра ще се инсталират 30 акустични репелентни устройства, които решават проблема като отблъскват делфините с помощта на специален звуков сигнал. Силно се надявам до няколко години да има възможност за такива по цялото Черноморие.

В Стара загора е  създадена биоградина от около 400 кв.м., с биосемена и разсади на 16 вида зеленчуци и 4 подправки, в изграждането на която са участвали 33 деца със специални образователни потребности и 10 доброволци – ученици и възрастни.

Актуализирано е мобилното приложение SmartBird до SmartBirdPro на Българско дружество за защита на птиците. Приложението вече има английска версия, нови снимки на много от птиците и инфо за зоните в Натура 2000.

Колкото до търговията с костенурки, сдружение „Биосфера“ – Хасково са посетили 103 населени места в Източните Родопи и са разпространили плакати и стикери. Провели са и 12 презентации пред общо 275 ученици в района с идеята да ги образоват за проблема. 

Разбира се парите никога няма да стигнат за всички, но е хубаво, че има подобни проекти по места, които се опитват да спасят каквото е останало от природата ни и да образоват хората. Получилите пари са само част от кандидатсвалите и винаги е трудно да се реши, точно кой да получи помощ. Най-хубавото е да видиш, че проектите работят и след това, тоест голяма част от тях са устойчиви и имат траен ефект.

Ако имате подобен проект, следете сайта където скоро ще има информация за следващия тур!

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *