на път, снимки

Нещо се случва в Пловдив

Освен, че тази седмица започва One Design Week, нещо определено се случва в Пловдив в последно време. Култура, изкуство, интересни хора и места. И ще е така поне до 2019 когато градът ще е Европейска столица на културата.

В събота бяхме поканени от фондация “Пловдив 2019”, за да ни разходят из града, да ни разкажат за плановете си и да видим началото на One Design Week. От всичко, което чухме от Цвети Керански от “Пловдив 2019”, а тя ни разказваше буквално за всяка врата покрай която минавахме, става ясно, че в Пловдив има екип, идеи и план как да се случат. Което обяснява успехите им да превърнат града в културен център на България и Европа.

Shot 2015-06-22 at 11.05.59.png

Обяд

“Мързелив живот” беше мотото на целия уикенд. В Пловдив започнахме с бавен обяд с шест степенно меню и бяло вино в чисто новия ресторант на мястото на бившия Обреден дом, който има нови собственици и нов готвач испанец – Мuy bien! Хубава храна в малки количества, бяло вино и чудесна компания – дефиницията ако не на post digital, то поне на неговата алтернатива.

Чифте баня

Забележително място дори и без изложби вътре. Задължително трябва да се посети. Както между другото и джамията, за която нямахме време и за която ще се върна.

Пловдов, Чифте баня

Разходка из Капана

В Капана буквално зад всяка врата се случва нещо. От Ластици с изложбата на ИКЕА и DIY печат до изложби на дизайн на бижута и бири в “Котка и мишка”. Както казва Тошето, нещо като “София дишa”, но на стероиди и доста по-спокойно. Старите сгради и помещения се възстановяват по един прекрасен начин – с уважение и като се запазва духа им. Правите един завой и пред вас има красиви изоставени помещения, които чакат реда си. Гледайте да се загубите.

Събития, които предстоят в Капана:

  • T-Shirt Fest “Изкуството на българската тениска” и Облечи момента” – работилница за отпечатване на тениски.
  • “Графити в “Капана” – изрисуване на голямата двойна стена до “Ядрото от Stern & Nasimo “Културни посолства в “Капана” – три изложби с подкрепата на Псолството на Белгия, Полски институт и Чешки Център.
  • “Сиренце в “Капана” – Театрални представления за деца и възрастни (всеки уикенд през юни)
  • „Игрите на Капана – Бъди активен в Капана“ – забавни приключения за деца и възрастни, маршрути, интересни задания и трасета, тайни скривалища на съкровища, турнир по федербал, обучения по ориентиране и пр. (всеки уикенд до 30 септември)
  • ТЕБ.Е.ШИР – изложба, презентации и дискусии за образователната среда

Being post digital

Ясно е, че ние точно не сме най-post digital хората, поради което това беше събитието, което настояхме да посетим. Видяхме откриването с Рене Бекман, който е куратор на изложбата. Според мен основна роля в цялото нещо играе соц помещението, което приютява творбите на 20 автора от 8 държави.

Изложбата е една стотна от One Design Week. Фестивалът тече в момента – 19 до 28.06, и всичко за него може да откриете тук.

Being post digtial

Като цяло следете страницата на “Пловдов 2019”, мисля че има нещо за което да се връщате от тук до 2019 поне. Може да следите на следните линкове:

http://www.visitplovdiv.com/
https://www.facebook.com/VisitPlovdiv
https://www.facebook.com/kapana.creative.district
https://www.facebook.com/2019plovdiv
http://plovdiv2019.eu/

Още при Васи, скоро и при Роси, Ани и Петя.

IMG_6361

IMG_6294

IMG_6298 IMG_6316

IMG_6321

plovdiv bulgaria, Пловдив, One Design Week

IMG_6333

 

Standard

One thought on “Нещо се случва в Пловдив

  1. Pingback: pLOVEdiv – заедно, по блогърски. | petpanda blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *