София прайд 2015
обществени

I still love you*

(На снимката сме в Милано където попаднахме на флашмоб за легализирането на еднополовите бракове)

Малко ми е тъпо да пиша за прайда, основно защото най-важното, което има за казване Louis C.K. го е казал в под 3 минути, обаче явно трябва всяка година да говорим и то по повече. Най-малкото, за да заглушаваме масата помия по темата.

Проблем ли е прайда?

  1. Прайдът се бори за човешки права. А човешките права са универсални. Прайдът не иска специално отношение, иска равни права и признаване.

  2. Прайдът е единият ден в годината, в който LGBT хората могат свободно и без страх (и двете всъщност не са верни за България) да покажат кои са и за какво се борят. Това е ден за гордост от самия теб. Ден в който искаме света да признае правото на всеки да е такъв какъвто е (стига това да е в рамките на закона), което само по себе си изключва да е пропаганда “станете като нас”.

  3. Ако най-страшното нещо в България бяха танцуващи хора с балони щяхме да сме една прекрасна държава.

Къде а проблема

  1. След като на всички платени клакьори на #КОЙ – цял списък политици и “интелектуалци” които се изходиха по всички медии, включително Цековата “зелена” партия, срещу прайда тази седмица е ясно, че #КОЙ има сметка да се вдига пушек. Не е лошо всички да сме наострени.

  2. Доста по-голям проблем е самият факт, че всякакви политически и мисловни мърши се изказват свободно включително включително в големите медии и без страх леят мнения, за които в една нормална страна биха носили съдебна отговорност.

Прайдът не е проблем. Проблем е реакцията срещу него, първобитното мислене, свободията да се излиза и насажда омраза. Прайдът е празник –  ден в името на любовта и свободата.

Свободата да обичаш човека до себе си.

Свободата да обичаш себе си такъв какъв си. 

Затова в събота елата повече! 

*Малкама ми тайна в последно време е, че не мога да спра да плача на тази песен. Защото не мога да спра да мисля, че гей хората, които обичам надали скоро ще могат да празнуват любовта си така. 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *