други..., ревюта

Huawei P9 камера тест в Гърция

Huawei P9 камера

В последната година снимам повече с телефон от колкото с фотоапарат – по-интересно ми е. Тествах почти всеки съществуващ app за Android и има доста добри резултати. На скоро махнах от телефона си и всичко свързано с FB, както и пощата си и личният ми телефон вече е почти изцяло фотоапарат + music player + Viber.

Kамерите на телефоните претърпяха революция в последните години, но все още никоя не може да се сравнява с DSLR апарат в точните ръце. Разбира се “точните ръце” и с телефон, може да постигнете чудо, но винаги има едно “но”. Ако си мисли, че любимите ви хора в Instagram използват телефон, в повечето случаи се лъжете, така че не се депресирайте, ако снимките ви не изглеждат задължително като техните.

Увлечението ми по mobile фотографията стигна до там, че преди няколко месеца си направих втори Instagram акаунт само за черно-бели снимки. Вълнуват ме като кадри, а нямат място сред цветните. Ако искате да ги видите кликнете тук, личният е тук.

В този ред на мисли, още като чух за монохром камерата на Huawei P9 веднага исках да я тествам. За щастие от Huawei Българи в крайна крайна ме потърсиха и успяхме да организираме нещата така че, да взема телефона с мен в Гърция.

Още от самото начало идеята ми беше да тествам камерата, повече от колкото самия апарата, така че ще си говорим най-вече за нея. Получих доста въпроси как работят различни функции на телефона след като го върнах, например пръстовия отпечатък, но истината е че в момента, в който направих първата снимка в полето край Мелник всичко останало около Huawei P9 много слабо ме вълнуваше. Третирах го като фотоапарат. От друга страна едно, това e големият му USP и две, така третирам и личния си телефон. В бързината около пътуването, багажите, чакането на Маказа без опция за пишкане, градушката, която ни валя преди Хасково и прочие, леко пропуснах да снимам менютата и техните снимки са от Интернет, но това е положението.

huawei p9 камера

Камерата

Всъщност единственото число не e съвсем коректно, защото телефонът реално има две камери (от там хаштага #OO) и комбинира кадрите от тях в една снимка. Еднин кадър в RGB (red, green, blue), един в монохром (черно-бяло). Камерите снимат едновременно, така че няма нужда да се страхувате да не ви се разтрепери ръката. Така снимката съдържа повече информация и от там яркостта и контраста. The Verve са обяснили доста добре какво се случва.

За любопитните и ако не сте чак толкова навътре във фотография, ето тук има добро обяснение защо комбинрането на кадри произвежда по-добри снимки и защо понякога виждаме нещо красиво, което на камера е скука! 

Техническите характеристики може да прочетет на сайта на Huawei, мен лично не са ми чак толкова важни. Никога не съм можела да цитирам мегапиксели и прочие за който и да е телефон, без значние колко време съм го ползвала.

Какъв е случаят с Leica? – Камерите не са Leica, но системата е разработена заедно с тях. Логото им е на телефона. Толкова.

Има 12 режима (modes), някои с под режими. Photo ми хареса най-много, HDR ми дойде идея в повече. Телефонът прави достатъчно добри снимки, няма нуджа от допълнителен HDR.

Какво ми хареса най-много?

Аз харесвам ярки, наситени и детайлни снимки, така че дори в най-простоя режим ми бяха перфектни. Към 80% от снимките ми с телефона, които ще видите или сте виждали са в този режим и не са обработвани допълнително.

Изключително полезен ми беше “нивелира” за хоризонт. По някаква причина винаги кривя снимките. Huawei P9 има система, която ти показва с цвят точната позиция на камерата. Спаси доста кадри, тъй като снимах с watermark и после нямаше как да оправям перспективата.

(кадри с мек фокус)

Мекият фокус (AF) също работи прекрасно. С тази камера може да коригирате и къстамизирате всичко: AF, ISO, BW, като на DSLR апарат. Обикновено при снимки с телефон дълбокият фокус се постига с приложения, които правят две снимки, замъгляват едната и комбинират. Ако ви мръдне ръката при едния кадър, всичко отива по дяволите. С Huawei P9 няма нужда. Всичко се случва в един кадър, като вие контролирате дълбочината ръчно.

Beauty или Селфи режима както му казвам аз. Принципно I suck at selfies, но с този телефон за пръв път успях да направя чудесни.

Глезотиите

Както казах Huawei P9 има ВСИЧКО, което може да се сетите да поискате от камера или почти всичко. Нещото, което не би ми хрумнало на мен лично е Спиралата на Фибоначи (Golden ratio), но има и такава. Ако някога сте се чудили как да композирате базирано на нея, с този телефон може да пробвате. Ако питате мен лично, ако не можете да композирате, спиралата няма да ви направи веднага Давинчи на мобилната фотография, но ще помогне доста да хванете идеята. Композирането се учи с проба, грешка и ревизия на стари снимки. На мен лично спиралата по-скоро ми пречеше, признавам си. За сметка на това имате още няколко варианта за помощ при композиция.

RAW режим. Не знам колко хора биха снимали в RAW режим с телефон, но ако решите имате и тази опция. И вероятно пропускам и други неща в това отношение.

Монохром

Монохром режимът снимка меко в стил аналогова фотография. На мен лично ми идва леко мек, но това е лично предпочитание. Също така, така заснет кадър може да се засили и направи по-контрастен, но обратното е по-трудно.

Самият телефон

Самият телефон е доста красив. Аз бях с бял, но и черният е доста хубав. Розовият е heart breaker и абсолютно разкошен, или поне на снимки. Доста по-лек е, което не задължително е добре, поне за човек като мен, който чупи почти всичко, до което се добере. Бих ги сложила в гръб веднага, защото аз имам навика да забравям, че нося в ръка леки телефони и просто ги изпускам.

На кратко, ако търсите най-добрият камера телефон на пазара в момента,  това е вашият апарат. 

И накрая

Ако вече снимате с Huawei P9 и искате снимките ви да бъдат забелязани в Инстаграм, може да добавяте следните хаштагове:

#OO – където О е буква, а не нула.
#huaweip9
#huawei
#huaweigram

Може да слагате и #huaweibulgaria, или да тагнете Huawei Bulgaria или Huawei Mobile

Не може да не се похваля и че снимките бяха забелязани от Huawei NL и други акаунти на бранда по света. А глобалния Twitter на Huawei Mobile (136К followers) дори RTха няколко снимки и поискаха разрешение да ги ползват.

Ако имате някакви въпроси или нужда от съвети как да ползвате камерата или да подобрите мобилните си снимки, не се колебайте. Ще се опитам да съм максимално полезна.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *