други..., на път, снимки

7 “картички” от Стокхолм, които да снимате сами

стокхолм снимки

Стокхолм е най-фотогеничният град за който в който съм била, въпреки не малкото ми пътувания в Италия. Между островите, Балтийско море, Маларен, красивата архитектура, лодките, и страхотните залези без значение дали са в 3am или 3pm, градът просто няма лош ъгъл.

С вече редовните полети от София, логично се увеличава и броят на българи, които посещават града въпреки високите цени. И в този ред на мисли реших, че кратък списък с най-добрите места за снимки – показани от местни и лично посетени вече няколко пъти, би бил полезен.

Декемврийското ми пътуване беше първото в чужбина от както имам DSLR (2010), в което дори не извадих апарата от куфара. Аз съм човек, който до скоро се шегуваше, че хора които снимат само с телефоните си не трябва да ги чекират на летището. Обаче ето няколко причини: камерата на P9 e достатъчно добра, за да снимаш само с нея. Постът от лятото за нея тук, но на кратко: камерите са две – една цветна и една монохром, снимат едновременно и комбинират двата кадъра, плюс жестока опция за фокус, която все повече ми харесва с времето.

Също така с телефонът е по-лесно, по-лек е, не сменям обективи и най-важното не трябва да мисля за светлината. А светлината, скъпи мои е нещо важно, за което мислиш, когато снимаш в Скандинавите през зимата. Гонитбата понякога беше буквална – бързане през преки улици, за да я хван точно в момента, в който е на точната точка над езерото. Аха-аха да я изтърва във Фотографиска заради ремонтите на Слусен, м/у другото, но след някоя и друга година там ще има прекрасен парк.

Та, ако сте в Стокхолм за няколко дни и искате оптималните снимки тип “пощенска картичка”, предлагам да минете през следните мест:

*Уточнение 1: Редът не е от най-лошо към най-добро, а по-скоро по-по- най-класическите

**Уточнение 2: Изписвам имената на латиница, за да ги намерите на картата и защото шведският ми е смешен. Където съм сигурна, слагам и български. 

 

стокхолм Waldemarsuddes oljekvarn

  7. Djurgården (Юргорден)

На островът има десетки гледки: върхът на Скансен или традиционните му къщички, гледките по брега, безбройните кейове, лебедите, сградата на Нордиска музеет, бесетката при Prins Eugens Waldemarsudde. За мен най-класическата снимка от там обаче е тази на Waldemarsuddes oljekvarn – или старата мелница и бараката под нея. Най-вече защото не изглежда като да си в града, но всъщност ако си я виждал един път повече никога няма да я объркаш. Самят принц често я рисувал.

  1. Гледка от лодка.

За first timers разбира се hop-on hop-off boat. Мисля все така може да ги хванете от Nybroplan (Нюброплан). Или градски транспорт – всичко е с една карта. Най-лесно е да хванетe корабчето от кметстовото, а то прави зиг-заг между тази спирка, спирка отсреща на Södermalm (Сьодермалм) и друга на Kungsholmen (Кунгхолмен). Струва си заради снимките от вода, за кметството и близкия план на Riddarholmen

Strandvagen

  1. Strandvagen:

Страндваген е “променадата” на Стокхолм. Силно препоръчвам да я изминете пеш в добро и слънчево време. От едната ви страна са морето и лодките, на които лятото живеят хора, а от другата едни от най-красивите, скъпите и престижни сгради на града строени през 1880-1890. В началото при Nybroplan може да хванете лодки и кораби за из града или архипелага, а цялата улица може да хванете чудесно в кадър от Djurgardsbron – мостът, който свързва града с Юргорден (bron=мост, като в сериала).

Fotografiska

  1. Fotografiska.

Най-любимото ми място дори след ремонта на кафето, който е отнел от атмосферата му. Похарчете пари за билет дори само това да видите от града. Вероятно една от най-добрите фотографски галерии в света. Кафето на последният етаж е топ място да презаредите себе си и батериите, гледката е към входа на пристанището, Гамла стан и Юргорден и докато гледате залеза под вас се разминават лодки и кораби от всякакъв калибър.

Skeppsholmsbron

  1. Skeppsholmsbron.

Няма начин да не сте виждали мостът с короната на картички. От Едната страна зад короната се вижда кралския дворецът, от другата кея на Скепсхолмен и Страндваген в далечината. Абслютна класика. Веднъж  там, обиколете и двата острова, вижте къщичката, където кралят си сменял кънките като се пързалял в морето и влезте в музея на модерното изкуство, който ще намерите в бонус траковете в този пост.

Снимката е от 2014. Реших, че ще е студено на тази височина.

  1. Katarinahissen

Или за кратко – Асансьорът. Една от високите точки в града, която разкрива гледка над Гамла стан и пристанището от едната страна и хубавата част на Сьодермалм от другата.  Оригинално построен да качват стоки от пристанището до високата част на острова. От там имате и блозък план към историческата реклама на Стоматол – най-старата светеща и анимирана реклама в Швеция поставена през 1909. Което е леко тривия и вероятно факт 324, примерно, който ви трябва да знаете за града, но аз лично обожавам такива неща. Рекламата все така си свети. Въпреки ремонта на Слусен, който никой не знае колко ще продължи, пак е една от най-добрите гледки.

  1. Monteliusvägen.

Запишете си добре как се пише, защото се стига пеш по малки, вити улички. Но пък е на метри от ъгъла на Bellmansgatan и Bastugatan, за които ако не знаете покрай The Millennium Trilogy и “The Girl With The Dragon Tatoo” (която както добрите хора в Twitter ми припомниха всъщност се казва “Мъжете, които мразеха жените”), проучете – ужасно красиво мято. В Един момент в тази част на острова е било разрешено да се строи само от камъни и метал, а резултатът е архитектура, която няма да забравите. Monteliusvägen е най- класическата и най-обичаната гледка на Стокхолм, позната между нас си като мястото, където се влюбваш в града.

 

Бонус:

Снимка от 2014. При-5 и сняг реших, че Скалата не е добра идея.

Skinnarviksberget а.к.а. Скалата на Сьодермалм идеално място за пиена не бира лятно време с гледка над Маларен към Kungsholmen. Имам разкошни спомени от един залез там през 2012. 

Метрото – но ако не снимате метрото все едно не сте ходили в Стокхолм. Във VisitStockholm, който като цяло е доста полезен, има списък с всички спирки, които са част от проекта. Пак тривиа: Метрото в Стокхолм е най-красивото нещо роденото от идеите за социална правда, а именно – правото и на простолюдието да има ежедневен достъп до изкуство води до идеята за тази подземна галерия.

Moderna Museet (гледката от ресторанта). Ново място за мен. Предният път прекарах времето си на този остров гледайки фрегатата, ако пак се озова в Стокхолм, мисля поне един ден там и в музея. Гледката наистина е великолепна, а повечето колекции в музея са безплатни. 

 

Този пост достига до вас благодарение на Huawei Mobile Bulgaria, които за втори път ми се вързаха на идеята за travel mobile фотография. Пътувах с чудесния син Huawei P9, който в момента може да си вземете с 3 години VIP гаранция. Всички снимки от пътуването, може да вите в Instagram.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *