Венеция
на път

Венеция, the one and only

Бях ходила във Венеция два пъти – 1997 и 2006 за последния ден на карналава, затова идеята беше просто лежерно да се разхождаме и да снимаме. Точно от това, от което имах нужда. На първо четене Венеция ми се струваше малко чийзи избор на дестинация, но колко дълбоко съм грешала само.

Венеция е великолепна. Точно колкото я помнех, че и повече. Италия като цяло е най-великото място на света, но Венеция е в собствена категория. Вечерта преди да излетим имах късмет да попадна на страхотен филм по BBC и си припомних разни неща. Като фактът, че градът е построен на лагуна и земята под него е тиня, в която кракът ти потъва.

Превъртам напред до събота на Бурано, където въпреки препълнените с туристи корабчета и тълпите хора почти всичко е затворено. Толкова затворено, че изникна въпросът къде точно ще ядем. Решавам да проверя точно колко туристи минават от тук годишно, че тези тълпи не са достатъчни, за да мотивират местните да отворят. Оказа се, че Венеция посреща 20 милиона туристи годишно, на фона на около 32+ милион за цяла Италия. Това обяснява следните неща:

  • Венеция е скъпа дестинация. Самолетният билет е най-малкият разход, а само картата за градския транспорт (корабчета) е 40EUR за три дни. Но все пак си я вземете, това е най-добрата инвестиция, защото иначе всяко качване и слизане е 7.50EUR.
  • Януари е най-добрият месец, защото е между нова година, Св. Валентин и карнавала и има естествен спад. Настина доста неща са затворен, но пък е сравнително спокойно. Времето беше в път и по-хубаво от в София, което обаче е и късмет. Беше студено, но без дъжд и слънчето. Имаше по-малък трафик на лодки. Дори имаме снимки без хора.

Три-четири дни във Венеция (като навсякъде в Италия) са недостатъчни, ако искате да видите всичко, ние отметнахме най-важните неща без да влизам в Сан Марко, Двореца на дожите или кулата.  За сметка на това вървяхме 18км само единия ден; видяхме Мурано, Бурано и Торчело; обиколихме лабиринтите на Венеция по почти всики улички; стигнахме чак до Сан Пиетро и Арсенале и минахме поне 3 пъти по Канале градне и Риално, както и още места включително моста на Циците, Гетото, Канареджо (чудесна част от града), Пунта делла Догана.

Принципно може да отидете неподготвени каква е историята на града и пак ще ви хареса, но като цяло ако седнете да прочетете ще ви е в пъти по-интересно и ще разберете Венеция и островите по-добре. Съветвам ви да изгледате поне няколко филма в YouTube.

А мястото е идеално за почивка, защото освен да се разхождате, да се возите на корабчета, да снимате и да се радвате на гледки и история, няма какво друго да правите, наистина. А да, няма и коли – пеш или с корабче!

Ден 1: Гетото, Реалто, Сан Марко

Ден 2: Мурано, Бурано и Торчело

Ден 3: Венеция

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *