windows 10
ревюта

Windows 10 и живият живот

В средата на април верният ми Мак (мир на праха му) претърпя злополука и влезе в сервиз, където в крайна сметка и остана за части. Не е нужно да обяснявам, колко е важна машината, за човек, който прави всичко на нея. От почти четири години насам лаптопът беше личен и служебен, не беше рестартиран за първите 2+ години и въобще беше едно естествено продължение на ръцете ми, с което си вадих хляба и не само.

За късмет, точно в момента в който се чудех какво да правя ми се обадиха от Microsoft  България с въпрос дали искам да направя user review на Windows 10 и спасиха положениетo. След теста ползвах Windows 10 на лаптопъ на Роси и в крайна сметка от няколко седмици съм със служебно Леново. Та от тест минах на реалността всеки ден да ползвам Windows 10 за служебни цели паралелно с новия ми Мак.

Няколко уговорки преди да ви кажа какво ми хареса и какво не и как се интегрира Windows 10 в ежедневието ми. Не съм ползвала Windows от 4 години. Последно пробвах 8та на някакъв служебен Samsung, на който беше жива мъка и реално на петия ден целият офис го беше обърнал да изглежда като предните модели. В този ред на мисли, очаквах тотален апокалипсис, който трява да призная, че не се случи.


Как се интегрира Windows 10 в ежедневният ми живот:

Първото, което винаги правя е да сваля Chrome, защото на него имам работни профили за клиенти. Свалих всички букмаркове и пароли на флашка и така. Операционната система постоянно ще се опитва да ви пробутва Internet Explorer, който ако трябва да сме честни реално също не е чак толкова грозен вече, но истината е, че не ми се занимаваше да го разучавам отново. С три двужения през Cortana (Сирито на Windows) намирате Deafult Programms app-a и му задавате кой да е дефоул браузър и не само – предполагам, че повечето от вас не ползват и дефоулт медия плеъра, а VLC.

Като цяло преминаването на Windows 10 се оказа не чак толкова трудно. Windows е нещо като матерен език за хората от моето поколение, защото това е системата, на която сме се учили да ползваме компютри и всичко инстинктивно ти се връща доста бързо. Последното, което продължавам да “бъркам” е да търся часовникът в горният десен ъгъл или да слагам мишката в хоткорнърс в търсене на всички прозорци или календара и метерологичното приложение. Всичко останало си е там, където сте го оставили. Работата с приложенията на Windows обаче не е чак толкова лесна, ако не си насторите Task bar-ът работи по същият начин и не си pin-те там най-често използваните програми и папки.  Но тук идва първото нещо, което ми хареса

Неща, които ми харесаха

 • Познато е – ориентирах се сравнително бързо. Windows 10 всъщност е модерна версия на добрият старт Windows, който всички сме ползвали преди да станем достатъчно богати да имаме Макове. Всичко е там, където сте го оставили преди 6-7-8-10 години. По-бързо се върнах на Windows, от колкото едно време свикнах на iOS. 
 • Организацията на папките и възможността да сменям бързо размера на иконките към файлове в тях е нещо, което ме радва всеки ден.
 • Search Windows – най-удобното нещо в цялата работа. Ако не знаете къде е каквото и да е просто го потърсете. Реално ми спести нуждата да трябва да разучавам Windows 10.
 • Визията на Windows 10 всъщност е чудесна – черно, контрастно, има опция (Settings -> Color -> Automaticly pick an accent color from your background) като втори цвят да хване цвета на снимката фон. Разбира се зависи и от екрана на лаптопът, на който го ползвате.
 • Добрият баланс между десктоп и таблет. Двата лаптопа, които ползвах с Windows 10 имаха тъчскрийн и възможност за обръщане на екрана. Тъчскрийнът е странен, ако е целият екран без борд отстрани, защото при всеки опит да преместите лаптопа натискате тъчскрийна и нещо се случва. Пробвах да го въртя и да го ползвам под всякакъв градус, не виждам защо бих го ползвала на 180 градуса (разбирайте лаптопът да стои на външните ръбове), доста по-стабилно е машината да стои на дъното. Обаче това, което ми харесва е, че едно движение можеш да смениш трака, да пуснеш/спреш видеото, да увеличиш звука и най-важното да изкараш онскрийн клавиатурата, където да намериш дадено смайли или символ. Винаги ми е проблем как се изписват по-екзотичните символи. Ако лаптопът ви има тъчскрийн се случва лесно като на телефон.
 • Приложението за Twitter е доста читаво и лесно за употреба. Може да си го разпънете на цял екран и за разлика от безплатното такова за iOS се случва в реално време.

Windows 10 Hello

Нещата, които не ми харесаха

 

 • Няма тъчпад като на Мака. Лично мение, но всичко, което не е MacBook иска мишка. Дори тъчпада на най-скъпия от Windows лаптопите (2 700 – 2 800лв, парите за Macbook от чужбина или стар модел от България) не можеше да стъпи на малкия пръст на Touchpad-a на Мака. Това прави лаптопът по-труден за пренасяне, защото трябва да носите и мишка и като цяло намалява ефективността на работата. От друга страна, ако си намерите точната мишка (аз инвестирах 18лв в безжична), всичко е ок.
 • Няма я функцията да swip-вам между екрани. Липсва УЖАСНО! Месец без MacBook и продължавам инстинктивно да искам да сменя екраните с три пръста. Доста по-сложно е с кликане, особено ако трябва да търся с мишка, а честно казано не помня клавишни комбинации. 
 • Липсват ми и hotcorners, както и с един клавиш всички приложения да са ми на екрана.
 • Колкото да е красиво пак е не е много красиво. Съжалявам, не мога да си изкривя душата. Визията на програмите е чепата сравнено с всичко под iOS. Шрифтовете вероятно могат да се сменят, ако имате желание силно да къстамизирате всичко. 
 • Все така се случват всичко да замръзне, да започне неочакван ъпдейт, лаптопът ви да реши сам да се изключи и въобще прави каквото си иска и може да загубите нещо над, което работите. Наистина не е приятно и не знам какво налага това в 2017.
 • Ако ви падне батерията, лаптопът се изключва. Не съм сигурна до колко това е проблем на Windows, но е досадно. Както и това, че ако бил затворен за повече време, като го отворите трябва да го включите. Губи се време и трябва да отворите всичко отначало. Аз съм човек, който работи над различни проекти в различни браузъри и табове и често ги оставям отворени да ме чакат с дни.
 • Звуковете не се изключват. При iOS, подобните програми се изключват. Ако слушате Spotify и си пуснете YouTube, Spotify автоматично ще спре докато си изслушате каквото там слушате. Тоест не трябва да ровите из 100те таба и апа и да ви се преплитат музики в ушите. Дребно е, но е доста удобно.
 • Обработката на снимки. Без Retina Display изведнъж всичките ми снимки ми се видяха ужасно грозни. На HP Spectre, който има хубав екран и ярки цветове нещата бяха малко по-добре, на другите екрани просто няма нищо общо с това, как снимките иглеждат на телефон. Тоест, отново зависи колко сте готови да инвестирате в машина. 

На кратко, липсват дребните неща, но като цяло с хубав лаптоп, няма причина, поради която да не харесате Windows 10.

Ако пък никога не сте ползвали нищо различно от Windows, то това е най-приятната версия според мен. Дори и нещо да не ви е ясно, оставяте си Кортана на долния бар и я ползваите за сърч. Истинският проблем, всъщност е да си харесате вашата машина, която да ви пасне, системата си е ок.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *