Rome
на път, снимки

Rome, 2017

Три месеца по-късно, ето и пост за Рим.

Ходихме в Рим, защото родители им искат да ги заведа от години. Не да отидат на екскурзия и да ги преведат през цялата страна в автобус за седмица, а да ги заведа аз. Това най-накрая се случи, но понеже ги водя аз, нямаше как да не ги кача на влак (който първо изтървахме) и да ги заведа и в Неапол, но за Неапол друг път. It’s another story. 

Тази година доста българин се изсипаха в Рим, според мен заради полетите на Ryanair. Разбира се това доведе до драматични статуси във Facebook в духа на: В Рим не е хубаво!, Твърде комерсиално е!, Има твърде много туристи!.

Две неща. Да, Рим е комерсиален. Винаги е бил, още по времето на Римската империя. Да, пълен е с туристи. Вероятно за това има причина, например, че е столица на световната култура и цивилизация и дом на Католическата църква. Само Ватикана приема около 3-4 милиона туристи на година (според Wikipedia). Моето предложение, към хора които не харесват туристи, винаги е да посетят някое по-спокойно място на планетата, като например Перник или Дупница. Там няма туристи, но няма и Микеланджело, Караваджо, Пантеон, архитектура, каквото се сетите.

Рим е един огромен музей, целият така както си е заедно с туристите и следите, които оставят. Да, туристите цапат и рушат, но и това е част от историята и живота.

Също важно. По някаква причина, след 2-3-5-7 дни в Рим, българите започват да си мислят, че знаят всичко за Италия, италианците, храната, нравите, културата, как правят любов, каквото се сетите. Не. Просто не. Недейте. След десет години, приятели италианци, познания по езика и културата, редовни посещения, избягвам да се произнасям. Бъдете умни и не го правете след 5 дни на хотел.

И понеже блоговете са мъртви и не ми се занимава да пиша заключение, някоко бързи тирета:

  • Отидете най-късно през май.
  • Спете в Airbnb някъде в страни по кварталите на удобен транспорт. Пазарувайте в местните хранителни магазини и бакалии и опитайте всичко на щанда с колбасите и сирената.
  • Дайте си време – поне 5дни, като пак ще тичате и ще видите само най-базовото, но поне няма да пропуснете най-важните неща.
  • Има и лоша храна – пицата ви най-вероятно ще я направят китайци или индийци, а не десето поколение римляни, а метрото е мръсно, но това е положението. 
  • Водата навсякъде в Италия се пие, може да си наливате от чешмите по улицата или в тоалетните и баните.
  • Кафето струва повече, ако седнете на маса, но няма нужда. Италианците си пият кафето бързо на крак. Плащате на касата, показвате бележката, гълтате си кафето и кроасана за закуска и си тръгвате. Кафето в картонена/пластмасова чаша е рядкост в Италия, точно по тази причина – гълта се на крак.
  • Ще ви сервират чаша вода и ще ви питат обикновена или фрицанте (газирана), пробвайте газираната. В Италия има десетки натурално газирани води, които са ужасно вкусни.
  • Като избирате ресторант, гледайте менюто да няма картинки и снимки на храната – те са за туристи.
  • Задължителните туристически неща като Ватикана, Испанските стъпала или фонтаните, може да ви звучат скучно, но те са в топ туристическите дестинации неслучайно. Наминете да ги видите.

Последно и най-важно – където да отидете в Италия, най-вероятно ще ви хареса. Ще е красиво, вкусно и като по филмите. Затова, просто се наслаждавайте.

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *