други..., обществени

Представяне на Движение за Европейско Обединение и Солидарност (ДЕОС)

снимка: Миряна Захариева

снимка: Миряна Захариева

В събота група блогъри бяхме поканени на закуска, за да ни представят ново политическо движение – Движение за Европейско Обединение и Солидарност (ДЕОС).

Партиите и политиката в България са като картофите в Прусия, но не съвсем, защото наистина са мръсни, компрометирани и недостойни. Никой не иска да има нищо общо с тях и всяка покана за такава среща води до инстинктивната реакция човек да завърти бялото на очите си (вкарайте тук GIF по желание). Този път обаче поканата дойде от познати хора, за които не мога да кажа нищо лошо и нямаше как да откажа. Освен това;

– не, промяната няма как да стене без партии. И още 3 години да има протести, накрая нещата опират до избори, а на избори ходят партии. И ако пак отидат същите, че дори и новите (да не споменавам имена, че искам да си повърна в устата), резултатът ще е същият и по-лош. Няма как да стане без партии и допир с политика.

– да, аз съм ок протеста да роди партии. Защото едно, както казаха и ДЕОС, между всички, които излязохме на улицата през последните месеци има две общи неща – искаме България да се промени и всички ние сме непредставени в парламента.

Също така по-добре партия да тръгне от протеста, от колкото от нечиий бизнес план. Защото, политически науки 101, партиите трябва да представят народа и като такива да произлизат от него. Ерго трябва да се градят от долу на горе, не обратно по схемата наемаме алчен идиот, даваме му пари, държим го на наркотици, въоръжаваме го с най-евтините и популистки идеи, пускаме го по страната и го вкарваме в парламента.

Също така, това че партия излиза от протеста, не означава че тя е завладяла или присвоила протеста. 

 

снимка: Frujin

снимка: Frujin

Повече за ДЕОС

ДЕОС за момента са ЖюстинЕрнестоМирянаДарин, Емо и още няколко човека. Facebook страницата им е тук, сайтът горе в първия линк с текста. Няколко булета за ДЕОС:

 • искат да представят непредставените
 • наричат себе си по-скоро “проект с отворен код”, което на мен много ми харесва, признавам
 • все още нямат програма, имат много идеи и те са свързани с прозрачност, работа, доброволчески дейности, образование, промяна в посока Европа
 • по-скоро са центристи – няма лошо, у нас празнотата там е по-голяма и от тази в дясното, което има един Радан да го изнесе като Атлас на гърба си.
 • ще се финансират от дарения (лично напоследък за всяко нещо това ми е първия въпрос)
 • предпочитат да не си общуват с традиционни медии, затова и закусват с блогъри
 • няма да участват на европейските избори
 • виждат се в семейството на ALDE

Като цяло Емо е описал нещата изключително добре тук.

На срещата бяха още Комитата, Галя, Роси и Филип, които още не са писали, но блоговете им са туктуктук и тукВеселин Ханджиев и Денислав.

Аз си тръгнах с положителна нагласа. Беше разговор за политика, какъвто бих искала да слушам/водя, макар и да не съм убедена до колко е реалистично, истина и какво се случва от тук нататък.

Standard

4 thoughts on “Представяне на Движение за Европейско Обединение и Солидарност (ДЕОС)

 1. Pingback: #ДЕОС e факт. юридически, а вече и философски | miryanka

 2. Pingback: #ДЕОС e факт. юридически, а вече и философски | miryanka

 3. Pingback: #ДЕОС – тук сме, за да останем « De Libertate Iuris Digitalis

 4. Pingback: ДЕОС, или една опорна точка по-малко - Интернет лумпен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *