някакви кулинарни

Пак за храната

poster faces: Дани, Жоро, Стан и Марти

Да си довърша приказката за храната както обещах.

Аз съм всичко друго, но не и маниак на тема здравословно хранене, но въпреки това правя опити. Не бих ги нарекла усилия, но се замислям какво ям. Търся златния баланс, така че хем да не обричам тялото си боклуци, хем да не си тормози душата с диети.

Няма да ви занимавам с личния си режим, защото неговата история от 2000 насам може да е предмет на отделна книга. Ще дам няколко просто извода/правила/съвети, до които аз съм стиганал в големия град.

 • четете етикетите: не искам да повярвам, че още има хора, които не четат етикети в магазина. Наистина може да е плашещо, аз от четене вече не припарвам до месата във  Фантастико, но трябва да знаете какво има в нещата, които ядете. Нищо не гарантира, че написаното на етикета наистина е вътре, но каквото и да има 100% е по-гадно то изписаното.
 • купувайте сезонни плодове и зеленчуци: яденето на домати и краставици през зимата е излишно и скъпо занимание, при положение, че на пазара има зеле, праз, репи, тикви. Не се плашете от плодове с червейчета или дефекти. Колкото по-перфектни са, толкова по гъкани с химикали.
 • от село: ако имате баби, майки и други роднини, които обичат да ходят на село, не се срамувайте от това. Няма нищо по-добро от собственото производство, само им забранете всякакви изкуствени торото. Ако ще ядете отровни зеленчуци, няма смисъл някой да се трепе да ги копае и полива.
 • млечните продукти: Ако можете да си купувате и мляко от село, супер. За съжаление не мисля, че в България се правят качествени такива. Не ви севетвам да рискувате с мляко от багажника на случайни хора. Не съм имала конкретни проблеми, просто никога не знаеш каква е била хигиената, как е съхранявано и транспортирано. Разбира се тук няма гаранция и за млечните продукти от фирми.
  Иначе предпочитам нищо по-мазно от 2%, извара вместо сирене, никакви сметани, никакви Данони, Активии и всякакви оцветени боклуци. Ефекта на Активия се постига и с кисело мляко забъркано с мюзли/овесени ядки, ленено семе, мед, канела или джинджифил. Мюзли, не корфлейкс или друга царевична/зърнена закуска също пълна със захар и оцветители.
 • церевица, соя и други генномодофицирани: както се разбра след миналогодишния скандал с гмо-тата, културите, които са най-модифицирани са царевицата и соята. Убедена съм, че oколо 99% от нещата на пазара са с гмо семена. И все пак.
 • никакви малки тайни, сухи супи и други неща на прах. И по възможност нищо, ама нищо произведено от Nestle.
 • пазарете в чужбина: ако живеете близо до границата и можете да си пазарите от Турция или Гърция, не се колебайте! Всичко е по-качествено и вкусно и често по-евтино. Турското кисело мляко е вселени по-добро от нещото, което се продава в България под името “кисело мляко”.
 • клиширани: минимално Е-та, бяла захар, сол и бяло брашно. При всички типови и пълнозърнести брашна на пазара, които са и по-вкусни, просто няма смисъл. Пак обаче бих внимавала с царевичното. Зехтин, вместо олио, ако можете да си го позволите. Никакви маргарини и палмови масла. Ама никакви. Майонезите и кетчупите също са в тази графа.
 • слушайте домашния си любимец: звучи неортодоксално, но истината е, че ако домашният ви любимец на иска да яде нещо, по-добре не го яжте и вие. Например Пиер не яде пилешко – нито сурово, нито вече опечено. От кренвиршите вкусва само на Тандем и Woody’s. Не вкусва мляко или сирене купени от български магазин, но лочи бясно селско мляко , близва кисело от Турция и извара Маджаров. Като бебе ядеше по малко риба тон от консерва, вече не я поглежда, но яде всякаква друга прясна или пържена.  За съжаление не купувам салами и кайми, но може да споделите опит.

Та така. Ако мислите, че са вманиачавам, държа да отрека! И аз ядох от пиците на снимката!

Standard

15 thoughts on “Пак за храната

 1. Малко забавно ще прозвучи, но бих добавил – каквото яде баба ми значи е здравословно. Всякакви миризми и пречат на нея. Представи си, цял живот да ядеш 101% екологично чисти храни, произведени на село и ти тръснат кренвирши, направени от субпродукти …

  За котката съм съгласен, бих добавил, че магаретата пият вода само от чист извор.

  Кайма чиста няма, най – добрата е мляното месо на място в магазина.

  Добър тест за киселото мляко е ако може да подквасва прясно.

  Много хора ми се смеят, ама аз пропагандирам идеята, че във домашните ферми е бъдещето и проучвам колко излиза да отглеждаш крави, кози, овце …

 2. Sabina says:

  Нека се смеят. И според мен там е истината, но трябва да има и контрол точно какво се случва в тия ферми. :)

 3. Pili says:

  В тая пицария и аз бях скоро ;) Иначе правилата са ясни, отделен въпрос е, че някой от тях са почти мишън импосибъл. Например млечните продукти – в търговската мрежа няма истинско кисело мляко, сирене, за кашкавал не съм сигурна. Не съществува пакетирана храна без Е-та. Понякога е невъзможно да се избегне царевицата, а също и соята (защото понякога не подозираш, че е в храната ти). Бульонче в манджата от време на време също си трябва, а да “пазаря” от чужбина вече ми е съвсем невъзможно. Единственото, което оценявам като 100% duable, е яденето на сезонни плодове и зеленчуци. Бих добавила – хапвайте готвенко, когато можете; ако ще е пица, да е от заведение като горното, а не от някоя сергия; купувайте си пробиотици; пийте зелен чай и не преяждайте с каквото и да било. Другото си е късмет :)

 4. Sabina says:

  @Деси, “пробиотици”???

  Иначе аз успявам да не ям царевица и орис вече (почти) десет години. Не е толкова трудно. Просто чета в менюто и поръчвам друга салата. :)

 5. linbul says:

  Ще си позволя няколко малко поправки/добавки…
  Ако ще забранявате нещо на “хората на село”, на първо място са пестицидите (или поне да ги прилагат грамотно) и хербицидите (да не ги прилагат изобщо). Не съм фен на изкуствените торове, но неграмотен производител и с прост пилешки тор може да те вкара в беля, ако се предозира, или с оборски, ако не е компостиран предварително. Истината е в образоването, а не “щото съм чул така” (както правиш и ти в момента).
  За задграничното пазаруване – твърдо за, с уговорката да се избягват по възможност хипер-супер-гига маркетите им. И още нещо – Сърбия (Ниш) е на две крачки от София, а там голяма част от продуктите са с по-сериозен контрол на качеството (разбирай истински), и то на конкурентни цени.
  “Мляко от село” и “предпочитам нищо по-мазно от 2%” е нонсенс.
  Последно – никога не купувай извара. Вервай ми.

 6. Sabina says:

  До Сърбия за съжаление дори като турист не съм стигала.

  И да, така съм чула, но това важи за масата хора, нали? Всички ядем, а не може всички да сме завършили аграрен техникум примерно. :)

  Проблемът е, че повечето хора изхвърлят торта от животните си и слагат изкуствена, което е безсмислено. :)

 7. Pili says:

  Ако се чудиш какво са пробиотиците, ето ти едно определение.
  Аз лично съм си купувала, много са полезни. По принцип е най-добре да си ги набавяме чрез храната, но както вече казах, няма истинско кисело мляко в магазините.
  Колкото до царевицата – аз си я обичам и не желая да се отказвам напълно от нея. Така и така ядем и други ГМО и какви ли не още отрови, малко царевица от време на време няма да ме убие.

  • Sabina says:

   Моля, използвайте истинското си име, като коментирате. :)
   Благодаря предварително!

 8. Sabina says:

  Ами реших да не мрънкам само, ами да взема да напиша нещо. :) Мерси! :)

 9. Pingback: Гастрономия « Razmisli & Strasti

 10. Аз съм на 90% съгласен с нещата писани от Сабина, ни имам и против.
  реших коментара да го преместя в моя блог, че стана дълго.
  http://wp.me/pt0TR-1O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *