други...

Преспанските езера, понтонният мост и гробът на Самуил

Преспанското езеро от страната на Македония

Преспанското езеро от страната на Македония

Знам, че е време протестно и че снимките от пътувания  не са много на дневен ред, но пък се очертават нови, така че кога, ако не сега.

Та, за незапознатите Преспанските езера се намират на границата м/у Македония, Гърция и Албания. Изключително красиво място, не много населено с хора, но пък богато на природа. Девет от единайсетте риби в тези езера се срещат само там.

Малкото Преспанско село в Гърция

Малкото Преспанско езеро в Гърция

В средата на малкото езеро се намира остров Agios Achilios, а на острова са останките от църквата, в която е гробът на Цар Самиул.

IMG_0672

До прословутият остров, където днес има женски манастир, се стига по този понтонен мост. Скъпи приятели, тук и сега, с ръка на сърце трябва да ви призная, че преминаването по този мост е НАЙ-страшното нещо, което преживявала. По принцип имам уважение към водата и всякакъв вид водоеми – от Бургас съм, учили са ме да не я подценявам. В този майски ден се оказахме в началото на мостика, където има висока тръстика и честно казано не се вижда точно колко е дълъг. Казах си: супер! разходка през езерото, ще си вървя и ще си снимам. В момента, в който излязохме от тръстиките се оказа, че има ужасно силен вятър, който клати моста и мята вълни върху него, така че освен подвижен е още мокър и хлъзгав. В този момент прибрах фотоапарата и почти тичах от единия край до другия, молейки се само да не падна във водата с чисто новия Канон. На връщане беше още по-мокро и ветровито, но пък идеята, че колата е на отсрещната страна помагаше.

Вече сме на острова. Стара лодка си стои там за туристите да я снимат.

Базиликата с много красива. Стои си сама и отворене за посещения почти на брега на езерото. Личи си, че е била голяма и внушителна за времето си. В дясно, полуотворени може да видите съркофазите на Цар Самиул, Гарвил Радомир (неговият син) и Иван Владислав.  Agios Achilios, Prespa

Agios Achilios, Prespa

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *