други...

С кучета на море

Няколко неща, които може да са ви полезни, ако решите да ходите на море с куче или кучета:

1. В България е сложно.

Почти никъде няма да ви пуснат в хотел, всъщност не знам за такъв. Вариант е на палатки или на бунгала, но от тази година кучетата са забранени на абсолютно всички плажове в България дори и неохраняемите, което е ПЪЛНА дивотия. Така, че – Гърция! Там е доста по-лесно и спокойно може да си наемете дори апартамент или стая в хотел.

Като цяло аз лично не бих ходила с куче на почивка в България, освен на собствената ни вила. Отношението на повечето хора е доста натоварващо и предпочитам да не гледам намусени физиономии и да не си развалям почивката с глупави хора. В Гърция дори седнахме да обядваме в центъра на Солун и всички бяха супер ок с лаещото ми куче, дори им донесоха вода.

2. Пригответе паспорт

Ако морето е в чужбина, проверете дали имате всички нужни документи и ваксини. За Гърция ви трябва само ЕС паспорт – синия със звездичките. Никой не ги проверява на границата. За Турция 100% е по-сложно, но не знам някой да е минавал граница.

3. Горещините

На кучетата им става доста по-бързо и по-топло от на вас, така че не е добра идея да ги държите на слънце в голяма жега. Гледайте да са на сянка и да се мокрят редовно. Вихър примерно, ако може не би излизал от морето. Чадър, шатра или дървета са идеални.

4. Винаги им носете питейна вода! Вече има много удобни шишета специално за кучета. Не им давайте да пият от морето. Ние през лятото носим шише и на дълга разходка.

5. Не ги оставяйте затворени в колата – сами и без климатик. Гледайте поне да са на сянка с отворен прозорец, но дори и така трябва да е за много малко.

6. Сваляйте им противопаразитните каишки, когато се къпят.  И въобще консултирайте се с ветеринар, защото мисля че и пипета не е ок, ако ще влиза във водата.

7. Оставете ги да се забавляват без да пречат на останалите

И аз се кефя да гледам Вихър щастлив във водата, но все пак го пускам само рано сутрин и късно вечер, когато няма хора. От една страна, защото той не ок с непознати и от друга, защото някак е възпитано да не си пречим като сме на почивка. На претъпкан плаж с много хора, и на мен не би ми било приятно да ми бягат кучета по хавлията, както не ми е приятно да го правят и деца.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *